torstai 31. maaliskuuta 2011

—Kulkuri ja joutsen

(klikkaa) Kevätkuva Jyväsjärveltä

Herneen kärhö

Taimettuessaan herne kasvattaa heti tartuntakyiset kärhöt!
(idätetyt ja taimetetut)  

Talvi jatkuu

Huomenna on jo huhtikuu, talvi jatkuu, mutta virta vie kevättä kohden...

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Kosken pauhua

Olin aamupäivällä käymässä Laukaassa. Minulla ei ollut kiirettä minnekään, niin ajattelin pistäytyä Kuusaankoskella, kun kamera oli autossa mukana. Siellähän vesi koskessa kuohuu ja pauhaa, mutta ainuttakaan koskikaraa tai muutakaan lintua ei näkynyt sinä noin 10 - 15 minuutin aikana, jotka sillalla kävelin ja kuvasin kiviä. Joen rannoilla on vielä niin paksut kinokset, ettei kosken rantaan tehnyt ollenkaan mieli mennä.
Kuusaankoski on hieno paikka kuvaajalle ja kalastajille, mutta minusta on vielä odotettava kevään etenemistä, ennen kuin minä sinne menen uudelleen kameran kanssa luontoa katselemaan ja kuvaamaan.

maanantai 28. maaliskuuta 2011

Kevättalvi


Kirja-aarre

Mustavalkomaanantai #65
Satunnainen löytö, keräilykohde - Minunkin aarteeni on Kuva Kalevala!

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Siirryimme kesäaikaan


Nyt se alkoi, vaikka ulkona liikkuessa ei vielä tiedä kesästä mitään. Luonnossa on vielä täys talvi. Kesäaikaan on mukavaa nousta vuoteesta tuntia aikaisemmin ja jatkaa iltaa sinne entiseen talvella totuttuun nukkumaanneno aikaan saakka. Päivä pidentyy ja kesäaikana selviää vähemmällä nukkumisella. Pidentyyköhän siinä koko elämä, sillä muistan lukeneeni että nukumme 1/3 koko elinajasta. On se paljon, sillä ihminen joka on elänyt 90 vuotiaaksi on nukkunut siitä 30 vuotta. Onneksi kehitys on edistynyt eikä enää nukuta olkipatjoilla, joka muuten oli hyvä kuin, mikä. Sitten tuli se Heteka aika ja se jousien naukuminen, siitä muistan kuulleeni monia vitsejä ym. tarinoita. Superloni oli patjana aika viheliäs, koska se hiosti, ainakin jos laverin pohja oli umpinaista vaneria. Joustinpatjat ovat aika mukavia, kun monissa sängyissä on vielä moottorit kaukosäätimineen, niin mikä on talviakaan kelliessä. Kesäaikaan ei kuitenkaan terveen pidä  tuhlata arvokasta aikaa liikaan nukkumiseen.

Forecan sääennusteen mukaan näyttää siltä, että talven aika jatkuu vielä toistaiseksi, sanokoon kello mitä tahtoo.    
Foreca

Tikka takoo talia lumisateessa


Kevätkampa #013


lauantai 26. maaliskuuta 2011

Vierasta valuuttaa

Haaste #60 alkaen pe 25.3.2011 Viikon haasteaihe: "kymppi"

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Otetaan kevätaurinkoa


Härkä on nykyään aika harvinainen kotieläin, sillä ei sonnia kuohita, vaikka niistä kasvatetaan lihapainoltaan jopa 400 kiloisia ruhoja. ”Härän lihaa” on kaupoissa, mutta se saattaa olla, ja useimmiten onkin lehmänlihaa, joten tieto puppua, ankka tai vaikka härkänen. Mureaa hevosenlihaa sen sijaan saa ostaa, kun vain tietää mistä sitä kysyy. Aina joskus olen sitä varannut meidänkin pakastimeen.

Härkä on myös tuttu horoskoopeista, tunnemme monta tuohon linnunradan merkkiin kuluvaa. Vaimoni ei ole onneksi härkä, ei edes härkänen, vaikka joskus voisi sellainenkin olettamus tulla mieleen. Jokainen meistä joskus hevostelee koninleikkiä harrastanen ja suomalainen mies voi olla useinkin härkäpäinen ja ajaa jotakin asiaa, kuin käärmettä pyssyyn.
Valkoinen- ja mustahevonen

Hevonen on tunnetusti hyvä apu monissa töissä. Muutama vuosikymmen sitten, kun ei ollut vielä traktoria joka talossa tehtiin hevosella niin pelto-, kuin metsätyötkin. Härkää olen nähnyt käytettävän polttopuidenajoon vain yhdessä talossa. Hyvin uutterasti se pieni härkänen niitä rankoja kiskoi keväisellä hangella.

Koko ihmiskunnassa taitaa olla vähän härkää, itsepäisyyttä ja peräänantamattomuutta. Muistuukin mieleeni satu, jossa kerrottiin miten aurinko ja myrsky joutuivat kiistaan voimistaan. Siitä ei selvitty neuvotellen, joten piti ryhtyä tosi toimiin. Yhteistuumin sovittiin, että voittaja on se joka saa riistettyä päällysvaatteet kulkijalta. Myrsky sai arvonnassa kunnian olla ensimmäinen yrittäjä, niinpä se puhalteli härkäpäisesti kylmää ja ärjyi kovaa, mutta ei siitä mitään tullut, kun ihminen napitti takkiaan vain lisää eikä siitä luopunut.

Aurinko hymyili, kun sen vuoro tuli! Se ratsasti hevosellaan ja lämmitti kehrällään suloisesti, keväisen lämpimästi. Pitkään ei aikaa kulunut, kun takin napit aukenivat ja lopulta kulkijan takki tuntui tarpeettomalta. Hän riisui sen pois yltään aivan iloisena nauttien myrskyn jälkeen yllättäen koittaneesta kauniista säästä.

Eikö olekin selkeä asia kumpi tällaisessa kamppailussa voittaa? Tuntuu, kuin satujen opetukset unohdetaan jokapäiväisessä elämässä. Kiistoja on joka puolella, niin kotimaisesta politiikassa, kuin myös erilaisten kansanryhmien, kansojen ja hallitsijoiden välillä. Olisiko parasta luopua Hölmöläisten puuhista, ja koettaa vanhoja lempeämpiä konsteja?        

torstai 24. maaliskuuta 2011

Sinitiainen aamiaisella


—Valokuvatorstain 200. haaste on tänään! Aiheena on kuva ja sen kuvausprosessi. Aihe on vapaa. Ainoa rajoitus on, että kuva on otettu nimenomaan tätä haastetta varten.  

Lähdin siitä mistä ”aita on matalin”. Otin kameraan vanhan, joskus huutonetistä hankkimani Tamron 200 – 400mm objektiivin. Kamera jalustalle, ikkuna auki ja sitten odottamaan milloin pelästyneet tintit tulevat takaisin. Aamun vilkkain ruokailuaika oli ohitse, mutta vielä oli joitakin, jotka saapuivat täyttämään kupuaan. Otin muutamia ruutuja, rajasin ja terävöitin Picasassa ja siinä on sinitiainen aamupalalla!
Mielestäni tämä haaste oli erinomainen, josta kiitokset Tiina Linkamalle!

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Peukkulan lInna

Li-alkukirjaimet

Esivalta

TEEMA 55. Tämän viikon aihe on VALTA!

(Poliisi edustaa Suomen esivaltaa)


maanantai 21. maaliskuuta 2011

Kuvio

Suomen ilmavoimien hakaristitunnus 1918 - 1945 (Kuvattu Brewster BW-372 tasosta)

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Uusiokäyttö

Näin kevättalvella, etenkin Pääsiäisen aikaan tyhjenee monia munakennoja. Uusiokäytä ne vaikika taimettamalla kennossa kukkia tai kasvattamalla versoja ym. 

Lukumäärä!


perjantai 18. maaliskuuta 2011

Maapallomme on tuliperäinen


Pyörittelin maapallon kuvaa Google Earthissa ja väistämättä mieleen tulee ajatuksia, miten pienellä murusella mittaamattoman suuressa avaruudessa asumme. Kaiken hyvän lisäksi tämä avaruudessa kelluva maailmamme on sisältä sulaa laavaa ja mannerlaatat liikahtelevat toisinaan epävakaasti. Tulivuoria on lukuisia maapallon eri puolilla ja toisinaan ne pölläyttävät savua, tuhkaa ja laavaa, kuten viimevuotinen Islannin Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus. Muutenkin tämä koko pallo on kuin yhtä tulivuorta, jonka ympäristötuhojen vauhti näyttää kiihtyvän. Eräs syypää kaikkeen on ihminen, sillä ei olisi Mexicon lahden öljypurkaustakaan tapahtunut ilman ihmisten ahneuttaan tekemiä töppäilyjä.

Maanjäristyksistä ei taida olla mahdollista syyttää ihmistä, ei edes ketään epävakaan valtion johtajaa. Japanin maanjäristys on nyt ajankohtainen tragedia, mutta on niitä ollut Euroopassakin kuten Lissabonin tuho 1. marraskuuta 1755. Järistyksen jälkeiset tulipalot polttivat Lissabonin keskustan, ja Atlantilta hyökynyt tsunami täydensi tuhon. Tsunamit liittyvät usein maanjäristyksiin ja sitten jälki on aivan omaa luokkaansa, kun vesimassat pyyhkivät sortuneen sivilisaation ylitse, kuten nyt Japanissa.

Energiaa ihmiskunta on tottunut käyttämään sumeilematta ja maakuoresta pumpataan öljyt ja louhitaan mineraalit pois. Uraanilla on tärkeä merkitys atomivoiman lähteenä. Miten selvittäisiin jos kaikki atomivoimalat suljettaisiin pikavauhtia; taitaisi sitten olla energiatilanne aika heikko?
Ei siinä vähenevä öljy tai kivihiili kauankaan lämmitä. Puulle ja muulle biomassalle on parempaa käyttöä, kuin polttaminen ja turvekin uusiutuu hitaanlaisesti. Vesivoima on valjastettu ja tuuli on sellainen veitikka että taitaa tehdä enemmän tuhoja, kuin pyörittää generaattorien propelleja. Auringosta saamme aina energiaa, mutta sen keräämisteknologia on vasta lapsenkengissä. Joskus pilvet peittävät taivaan, joten ei silloin toimi edes aurinkokello.

Tulivuoria on paljon, joten mikseivät tiedemiehet ja insinöörit kehitä niihin jonkinmoista lämpöpumppua ja ota talteen niistä kraattereista energiaa, joka muutettaisiin sähköksi. Yksi tärkeä keksintö on vielä aivan lapsenkengissä, se on sähkön siirto, johon tarvitaan vielä paksuja kaapeleita. Miksi ei energiaa voisi siirtää langattomasti ja satelliittien kautta, kuten jo nyt kulkee suurin osa kaikesta tietoliikenteestä.

torstai 17. maaliskuuta 2011

Taivaan kirppu

Monenlaisilla ideoilla ihminen on nousuut lentoon. Aika mielenkiintoinen lentolaite on
Mignet HM-14 Pou Du Ciel (Taivaan Kirppu)

Kuvattu Keski-Suomen Ilmailumuseo, Tikkakoski.
Aiheesta lisää :Wikipedia

keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kuviot hangessa

Olisi se jo kummaa, jos maaliskuun puolivälissä ei näkyisi kevään merkkejä. Pitäisi tarkistaa näkö, mutta ei sentään, koska kaikenlaista uutta ilmenee luonnossa lähes päivittäin. Tuuli siirtelee hangelle satanutta pakkaslunta oman vallattoman mielensä mukaan. Matalalta helottava kirkas aamuaurinko muokkaa maisemaa jyrkin varjoin.

Erilaisia töppösen ja tassunjälkiä on poluilla ja jokaisen kuusen juurella. Polkujen laidat kellertävät koirien virtsasta, ja myöhemmin päivällä pitää katsoa omiin jalkoihin, ettei tallaa sulaan koirankakkaraan. Hiihtäjät viilettävät latujaan, mutta mitä tallaan tuttua lumikenkä polkua. Nyt on jo hanki tiivistynyt, jotta ainakin aamun tunteina voi kevyesti poistua tallatulta polulta ja mennä minne mieli tekee.

Maaliskuisessa luonnossa riittää katseltavaa, vaikka en mitään erityistä etsi. Mukavahan olisi kohdata soiva metso, mutta ei sellaista ainakaan ihan sattumalta pääse yllättämään. Melkein sanoisin onneksi sen, ettei minulla ole ainakaan vielä yli 300 mm objektiivia, sillä jos sellainen olisi, pitäisi harteilla kantaa myös raskasta jalustaa, ja siihen minä olen liian laiska.  

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Tynnyrit

Ty-haastekuva

Värien ristiriitaa

Ristiriitaiset värit

maanantai 14. maaliskuuta 2011

Kesäiltana

Haasteen aihe "Romanttinen"

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kevättä ilmassa

Kevättä tämä on, mutta joitakin päiviä varpu on saanut sisätiloissa vettä, ravinteita,  lämpöä ja valoa! 

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Pois tieltä

Tämä järeä lumikone silppuaa keväiset hanget ja jääkokkareetkin

—aari

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Lumisen maiseman kauneutta

Tämä meidän maailmamme on semmoinen paikka, jossa ei ole mitään turhaa. Kaikilla pienilläkin asioilla on tarkoituksensa, siten myös lumi kuuluu kuvaan. Lumi muodostuu vesihörystä, joka jäähtyy nollan tuntumassa jääkiteiksi. Mikäli maasta puuttuisi lumi meillä olisi pulaa vedestäkin ja ilman vettä elämä ei kauaakaan jatkuisi. Vähästä vedestä jopa soditaan. Tulevaisuudessa voi vielä tulla aika, jolloin vesi on kalliimpaa kuin bensa. Kas ilman bensaa voi jotenkin elää, mutta veden korvaaminen etanolilla on vaikeaa. Olisi se kuitenkin hauskaa, ”kun kaikki Suomen järvet viinaksi muuttuisi”. Silloin riittäisi E-polttoainetta autoihin, mutta ei se syyläriin oikein hyvin sopisi, ei ainakaan ilman vettä.

Tänä talvena on ollut lunta oikein mukavasti. Oman pihan lumityöt lapiolla ja kolalla työntäen ovat antaneet laiskan miehen keholle mukavaa puuhaa. Ei sitten syytä rakas vaimokaan ukkoaan pelkästä kirjoittelemisesta ja kameran ulkoiluttamisesta, kun edes lumityöt hoitaa. Katolla en ole käynyt, en pirulainen uskalla sinne mennä, jos vaikka sieltä hankeen kupsahtaisin. Nyt jo näyttää, kuin vaara olisi ohitse, sillä aurinko ja leppeä tuuli sulattavat lumen juoksevaksi vedeksi.

Olisi Suomen talvi aika ankea, jos pakkanen paukkuisi 30 – 40 C° välillä eikä maassa olisi yhtään lunta. Menisi siinä kamara ikiroutaan ja vesiputket halkeaisivat. Tietysti sitten selvittäisiin kantovedellä, mutta millä toimisi vesiklosetti, kun ei pientäkään pissaa saisi huuhdottua kymmenellä
litralla puhdasta juomavettä. Jos minä olisin putkimies, insinööri ja keksijä niin keksisin heti uudelleen tuon vessasysteemin vähemmän vettä käyttäväksi, tai kokonaan vedettömäksi. Ainakin talouden
harmaat pesuvedet voisi helposti käyttää vessan huuhteluun.

Niin, mutta se Lumi joka on jääkiteiden ja ilman muodostamaa kuohkeaa ainetta, jota syntyy pilvissä joka sataa sieltä suojaamaan maata ja kasvustoja. Näin kevät talvella alkaa lämpötila nousta nollan yläpuolelle ja lumi sulaa ja virtaa pois jokiin ja järviin. Jos lumi ei kesällä ehtisi sulaa, se kovettuisi vähitellen jäätiköiksi, mutta ilmastonmuutos saattaa sulattaa maapallon arktiset jääalueet aikanaan.  
—Lunta tulvillaan on raikas talvisää ja liinakkomme kiitää...

Osaatko Sinä neuvoa?

Olen vuosien kuluessa huomannut, että tämä Blogger toimii, kuin junan vessa. Joskus varmaankin järjestelmään voi tulla häiriö. Nyt minulla on blogissa jokin häiriö, enkä tiedä mistä se johtuu.
Olen itse tehnyt jonkun muutoksen, eikä tallella ole virheetöntä koodia? Eihän kyseessä ole suuri vika, mutta kumminkin, sillä en pysty kommentoimaan muihin Blogsbot blogeihin, en edes omiini. Olen tutkinut asetuksia, löytämättä virhettä. Saakohan virhettömän HTML koodin jostain kopsattua, kun itsellä siitä ei ole varmuuskopiota. Toistaiseksi häiriön kanssa on vain elettävä ja toimittava niin kuin järjestelmä sallii.

Sosiaalista yhdessäoloa

Linkki: 

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Na.....


(Na)uhuri ja nauha

tiistai 8. maaliskuuta 2011

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Lapsuudesta —> vanhuuteen

                                                  — Elämä on juhla
(s. 16.07.1890)

"Lapsuus nyt se ainoa,
kuin naarmu polvitaipeessa
Vain puhallus ja pois se on.
Saapuu nuoruus levoton.
Kuinka joka solulla voi kannatella kipua.
Elämä on juhla"


Runonpätkä on Samuli Putron Elämä on juhla -biisistä

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Ravia

Laskiaissunnuntaita on totuttu perinteisesti viettämään hevosten parissa. Jyväskylän Killerillä ajettiin tänään paikallisravit, jossa kävin kuvaamassa muutaman lähdön. Hevosten menoa on mukava seurata ja myös kuvata. Tämä oheinen kuva on epäonnistunut, mutta kun käsittelin sen erilaisilla efekteillä ja siitä tuli minulle mieleinen.

lauantai 5. maaliskuuta 2011

Aari, jos toinenkin

Bää, pää!

Sinisiä ajatuksia ja unelmia

Siniset ajatukset ovat tärkeitä, sen on todennut ainakin Konsta Pylkkänen, joka pilviä katsellen ajatteli mihin tämä maailma on menossa. Kaikkia meitä ihmisiä kiinnostaa itseämme suuremmat asiat, kuten säätilojen vaihtelut, jota ilmaston muutokseksi sanotaan ja politiikka, kotomaassa ja paljon kauempanakin. Nykyihminen on paremmassa asemassa, kuin Konsta, jolla ei ollut netin uutisia käytössä. Meillä on niin paljon tietoa tarjolla, että helposti oma ajattelu jää tiedon tulvan alle.

Luovuudesta on paljon kirjojakin tehnyt Edwad de Bono kehottaa käyttämään eriväristä hattuja ajattelun apuna. Nämä värit ovat valkoinen, punainen, keltainen, musta, vihreä ja sininen. Näin sitten voi muuttaa näkökulmaa asioihin noiden värisymbolien mukaan. Sininen ajatus on ilmeisesti se, joka suunnittelee ja tekee johtopäätöksiä ja tarvitessaan vaihtaa väriä, jos sinisen ajatuksen syntyminen sitä tarvitsee.

Luovia ajatuksia tarvitaan, jotta asiat etenevät hyvin omassa elämässä, mutta myös meidän joilla ei ole mitään valtaa asioihin, voimme joskus pohtia, minne olemme menossa. Kukaan ei varmuudella tiedä
tulevaisuudesta mitään, vaikka sitä kristallipalloa kuinka pyöritellään. Emme me vielä tiedä tulevan eduskunnan kokoonpanoa, vaikka gallupit protestista kertovatkin. Emme tiedä mitä tapahtuu Libyassa ja muissa arabimaissa. Emme tiedä millainen kesä meille on tulossa, emmekä ainakaan tiedä miten Golf virta käyttäytyy satojen tai tuhansien vuosien kuluttua. Mikä on tulevaisuuden tärkein energianlähde ja loppuuko öljy todella koskaan.

Sinisiä ajatuksia tarvitaan, sillä silloin voimme uskoa hyvään. Ei pidä päästää ajatuksia ihan mustalle alueelle, vaan on syytä muuttaa näkökulmaa, ja valita vaikka toisen rakennuksen katto, jolle asettuu kesäiltana selällään katselemaan sinisellä taivaalla kulkevia poutapilviä. Elämä on helppoa, kun mielessä on vähän ”Lokki Jonatanin” vapautta ja positiivista maailmankatsomusta.   

perjantai 4. maaliskuuta 2011

Kevättä kohden

Varmaankin tämän talven vahvin lumikerros oli helmi - maaliskuun vaihtuessa. Ilman lämmetessä lumikerros ohenee nopeasti. Uskomatonta miten pian hanki painuu, kun on muutama aste plussan puolella, aurinko paistaa ja leppeä tuuli pyyhkii roskaantuvaa hankea.  
Nyt pitää vain toivoa yöpakkasia, jotta edes muutama aamuna olisi kantava hanki, jolloin voi kulkea missä vain haluaa. Se on jotenkin vaan mukavaa kun hanki kantaa, ja on kymmenkunta astetta aamupakkasta.
Aamu kymmenen tienoissa hanki pettää, jolloin on jo kiire suunnistaa lähimmälle tielle, sillä se vasta raskasta on, jos joutuu tarpomaan paksussa lumihangessa, joka kantaa yhden askelen, toisen humpsahtaessa pohjia myöden.

torstai 3. maaliskuuta 2011

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Ruis pitää tiellä

—niin miehen kuin naisenkin!

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Vihreää tekinologiaa

Teema 52: Moderni sähköauto