Marjojen
aineskoostumus
Lähde: Wikipedia
100 grammassa tuoreita marjoja
on:
-- valkuaisaineet 0,67 g
-- A-vitamiini (RE)
7,9 µg
-- B1-vitamiini 0,03 mg
-- B2-vitamiini
0,03 mg
-- B3-vitamiini 0,6 mg
-- B5-vitamiini
eli pantoteenihappo 0,16 mg
-- B6-vitamiini 0,06
mg
-- C-vitamiini 44 mg
-- E-vitamiini (alfa-TE)
1,88 mg
-- H-vitamiini eli biotiini 1,1 µg
--
fosfori 20 mg
-- kalium 100 mg
-- kalsium 20
mg
-- koboltti <0,5 µg
-- kromi 2 µg
--
kupari 78 µg
-- magnesium 9,1 mg
-- mangaani
4,6 mg
-- molybdeeni <10 µg
-- pii 0,5
mg
-- rauta 0,56 mg
-- rikki 13 mg
--
sinkki 0,15 mg
Ei
ole ihme,että mustikkaa pidetään ravitsemuksellisesti arvokkaana
marjana, kun sen koostumus pitää näin pitkän listan ihmiselle
arvokkaita aineita. Nyt mustikkaa on hyvin ja niitä löytyy
kaikkialta missä vain mustikan varpu kasvaa. Tietenkin on
poikkeuksiakin, sen olen huomannut, etenkin jos joku on ehtinyt haravoimaan ennen kaikki marjat omaan sankoonsa niin sitten niitä on
huonommin.
Poimureita etsiessä löytyi tämä vanha vanerista,
valmistettu poimuri. Kävimme sen kanssa kerran marjassa, mutta nyt
se on siirretty arvokkaana museoesineenä vintin kokoelmiin. Kätevä
tuo on, mutta kyllä muovi syrjäyttää monet arvokkaat
esinevanhukset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti