keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Mustikka-aika


Marjojen aineskoostumus 

Lähde: Wikipedia

100 grammassa tuoreita marjoja on: 

-- valkuaisaineet 0,67 g 
-- A-vitamiini (RE) 7,9 µg 
-- B1-vitamiini 0,03 mg 
-- B2-vitamiini 0,03 mg 
-- B3-vitamiini 0,6 mg 
-- B5-vitamiini 
eli pantoteenihappo 0,16 mg 
-- B6-vitamiini 0,06 mg 
-- C-vitamiini 44 mg 
-- E-vitamiini (alfa-TE) 1,88 mg 
-- H-vitamiini eli biotiini 1,1 µg 
-- fosfori 20 mg 
-- kalium 100 mg 
-- kalsium 20 mg 
-- koboltti <0,5 µg 
-- kromi 2 µg 
-- kupari 78 µg 
-- magnesium 9,1 mg 
-- mangaani 4,6 mg 
-- molybdeeni <10 µg 
-- pii 0,5 mg 
-- rauta 0,56 mg 
-- rikki 13 mg 
-- sinkki 0,15 mg 

Ei ole ihme,että mustikkaa pidetään ravitsemuksellisesti arvokkaana marjana, kun sen koostumus pitää näin pitkän listan ihmiselle arvokkaita aineita. Nyt mustikkaa on hyvin ja niitä löytyy kaikkialta missä vain mustikan varpu kasvaa. Tietenkin on poikkeuksiakin, sen olen huomannut, etenkin jos joku on ehtinyt  haravoimaan ennen kaikki marjat omaan sankoonsa niin sitten niitä on huonommin. 
Poimureita etsiessä löytyi tämä vanha vanerista, valmistettu poimuri. Kävimme sen kanssa kerran marjassa, mutta nyt se on siirretty arvokkaana museoesineenä vintin kokoelmiin. Kätevä tuo on, mutta kyllä muovi syrjäyttää monet arvokkaat esinevanhukset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti