Ovatko television uutisetkaan aina ihan täyttä totta? Kerrotaanko totuutta hieman siliteltynä, mutta osa tarinoista on tietenkin totta. Jotkut epäilevät sitäkin, onko ihminen todella käynyt kuussa. Saattaa olla totta, että ufoja on olemassa ja elämää voi olla jossakin muuallakin, kuin maa planeetalla. Kuka voi senkään todistaa kaikkia tyydyttävästi, milloin ja millainen oli maailman synnyttänyt alkuräjähdys?
Nyt on kevät |
Romaanit ja elokuvat ovat useimmiten sepitettyjä tarinoita, vaikka niiden valheellisuudesta huolimatta niissä on usein jotakin opiksi opittavaa. Telkkarisarja "Salatut elämät" on niin utopistista, että onkohan noissa fiktiivisissä tarinoissa mitään totuuden siementä? "Kauniissa ja rohkeissa" on varmaan enemmän totta kuin Muumitarinoissa.
Tuskin kukaan on mikään totuuden torvi, pikemmin harjoitamme päivittäistä potaskan jauhamista. Politiikka voi olla ihan totta, mutta poliitikkoihin ei oikein jaksa uskoa, että toimivatko he hallituksessa kaikkien etua ajatellen. Vanhastaan tiedetään että omaa etua ajetaan, silloin kun siihen on mahdollisuus.
Nykyään poliisitkin ovat aika usein epäiltyjen kirjoissa, ja tuomarit saattavat antaa tuomioita vaikka hävinneen mielestä aukoton totuus jäisi epäselväksi. Usein sitten päätöksistä valitetaan. Onko se totuus jo palanut poroksi, vaikka vanhan sanonnan mukaan "totuus ei pala tulessakaan".
Mitenkähän totuudenmukaisia ovat suurvaltojen päämiesten kertomat asiat. Onko se Pohjoiskorean tai venäläinen totuus sen kummempaa, kuin joidenkin länsivaltojen kertomat selitykset.
Onneksi nykyään on niin paljon tietoa, että siitä riittää seulottavaa meille jokaiselle ja valheita ja epätarkkoja totuuksia on niin mukavaa kertoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti