maanantai 20. elokuuta 2012

Muutosten aikaa

Eurokriisi ja kuntauudistus, mutta myös monet muut yhteiskunnalliset asiat askarruttavat. Kunnallisvaalitkin ovat lähestymässä, joten lehdissä on paljon seurattavaa tietoa. Kaikkea tulee luetuksi, mutta ovat nämä niin isoja asioita, jotka voi helposti ymmärtää pahasti väärin. Onkohan edes ketään, joka todella tulevasta totuuden tietäisi? En usko!

Mikä on kunnan tehtävä ja miten sen tulee palauttaa palveluina ne verovarat, jotka yhteiseen pussiin kerätään. Onko väkiluvultaan ja pinta-alaltaan suuri kunta parempi kuin pienempi? Kohtuullisen isossa kaupungissa sitä nyt asutaan, mutta vielä paljon laajemmaksi Jyväskylääkin suunnitellaan. Suomalaiset ovat sisimmässään hyväksyneet, että muutosta kuntakenttään tarvitaan, edellyttäen tietenkin sitä että verojen tuoma hyöty kasvaisi meille jokaiselle. Eihän tässä nyt huonompaan haluta mennä. Oikeudenmukaista kaiken pitää olla, mutta onnistuuko poliittinen oikeudenmukaisuus, vai onko siinä vain jonkinlainen uusjako käynnissä.

Väestön rakenne muutuu, kun kansa ikääntyy. Huoltosuhde käy heikommaksi, eläkeläisiä on paljon ja työikäisillekään ei kaikille ole työtä. Tai haluavatko kaikki edes työtä tehdä, jos tuilla ja avustuksilla hyvin toimeen tulevat. Puolueiden valta-asemakin saattaa muuttua, jos ja kun kuntauudistus vähentää valtaosan nykyisistä kunnista. Siinä pitää luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden määrän pudota myös melko paljon.
 
Varmaa on kuitenkin, että muutokset ovat ainut hyväksyttävä vakio, siksi muutoksien vastustus on turhaa. Tärkeitä tulee olemaan, että muutoksia ei tehdä, ellei niistä ole tälle kansalle todellista hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti