Minusta tuntuu, että jokainen meistä harrastaja kuvaajista, joka katsoo illalla mitä on päivän aikana kuvannut, ei ole tyytyväinen kaikkiin kuvaamiinsa ruutuihin. Kuinka moni kuitenkaan tekee kriittisen kuvavalinnan ja poistaa huonot otokset kovalevyltä. Ehkä vain hyvin harva tekee niin, joten levyllä oleva kirjasto kasvaa ja kasvaa, kuin roskakasa, ja pian kuvien joukko on sekalaisen sekainen.
Oppiakseen
valokuvaamaan on syytä miettiä aiheita, jo kuvia ottaessaan, mutta
viimeistään se on tehtävä heti kun viemme kuvat kortilta
tietokoneelle. Se on kuin viljan lajittelua, jossa akanat puhalletaan
pois. Tietenkin pitää harkita, miksi jokin kuva joutuu
poistolistalle, mutta toinen ei.
kuvien valinta tulee nähdä osana oppimistaMikäli en kykene itsekriittiseen valintaan, olen menettänyt kyvyn oppia, ja se on vakava asia.
kuvaajan on pystyttävä näkemään ja tunnistamaan omat virheensä
Kuvien poistaminen
Jos kuva on teknisesti epäonnistunut, esim. tarkennus on pielessä tai kuva on tärähtänyt ottohetkellä, sitä ei voi kuvankäsittelyssä korjata, joten poistaminen on syytä tehdä välittömästi.
Jokaisella syntyy samasta aiheesta toistensa kaltaisia kuvia, joiden kaikkien arkistoiminen ei ole tarpeellista, siksi vain parhaat kannattaa säilyttää.
Keskinäiseen paremmuuteen vaikuttaa kuvan sisältö, mikä saa jäädä ja mikä joutaa pois. Katsele kuvan yksityiskohtia kriittisesti, kun teet valintoja. Merkitse ne jotka poistat. Voit vielä jättää kuvat välivarastoon ennen lopullista deletointia ja tarkistella tekemääsi esikarsintaa.
Kuvien karsinta opettaa kuvaajaa, katsot kuviesi sommittelua ja valaistusta, valoja ja varjoja uudella tavalla. Saatat innostua käyttämään jalustaa useammin kuvatessasi, voit kiinnittää enemmän huomiota mitä sijoitat kuva-alalle. Voit oppia ohjaamaan mallia uudella otteella jne. Otat jatkossa vähemmän huonoja kuvia, koska toimit huolellisemmin.
Kuvien muokkaus käy helpommaksi, koska et enää työskentele roskan parantamiseksi. Kuvien karsimiseen käyttämäsi aika on oppitunti, jossa olet parhaan opettajasi ohjauksessa. Tämä opettajasi olet sinä itse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti