torstai 11. marraskuuta 2010

Parasta marraskuussa

Mietin, mikä kuukausi on vuoden parasta aikaa? Kaikki kuukaudet ovat erilaisia, monesta syystä. Suomen ilmasto tekee ehkä suurimman vaikutuksen siihen, että olemme jatkuvassa sääolosuhteiden muutoksessa. Vuodenajat jakavat kalenterivuoden neljään jaksoon, mutta eivät ole kuukaudet samanlaisia, eivät edes talven osalta. Eikös marraskuu olekin ensimmäinen talvikuukausi, vaikka syksyn piirteet ovat vielä vahvoina näkyvissä. Säät vaihtelevat, kun sataa vettä tai lunta, lumettomat illat, jopa päivät ovat pimeitä. Lumen tullessa maahan tilanne kuitenkin muuttuu valoisammaksi. Ikkunoilta loistavat jo kynttilät ja pihamaalla saattaa lepattaa roihuja tai jätkänkynttilöitä. Kaupallisuus herää, kun Joulun läheisyys saa ihmiset shoppailemaan ja muovikortin tunnuslukuja muistellaan kaupan kassoilla.

Tarvitsemme pimeään aikaan virikkeitä, sillä masennus valtaa, jos ei mitään tekisi, siksi useat harrastukset heräävät nyt eloon. Syksyn jälkeen haaveillaan talven hiihto- ja laskettelukeleistä, joita kokeilemaan pääsee ainakin ensilumen laduille. Ulkoilun lisäksi myös sisällä on hyvä harrastaa, joku lukee paljon, toinen tekee käsitöitä TV:n katselun lomassa. Ruuanlaittokin tuntuu pimeinä iltoina mukavalta puuhailulta. Ainakin metsästäjät ovat erityisiä riista- liharuokien kokkaajia. Iltapuhteet omien lasten ja lastenlasten parissa ovat ikimuistoisia hetkiä myös isille.

Nyt olemme rauhallisempia kuin kesällä, mutta mistä muusta kuin rauhasta voi nauttia koko sydämestään. Marraskuu voikin olla vuoden paras kuukausi, jos niin haluamme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti