perjantai 28. syyskuuta 2018

Näkökulmia

Asia näyttää aina erilaiselta, kun sitä katsoo eri näkökulmasta. Ehdotonta totuutta ei ole olemassa, sillä eri näkökulmasta sama asia on täysin erilainen. Valokuvauksessa pitäisi aina muistaa, että jos otan kohteesta useamman, kuin yhden kuvan, en kuvaa niitä samasta kulmasta.
Olen nyt suorittanut neljän päivän Jyväskylän ikääntyvien yliopiston järjestämän Kännykkäkuvaajakurssin, joten olen KKKK (kurssin käynyt kännykkä kuvaaja). Opitko jotain uutta kurssilla? Näin minulta kysyttiin ja siihen voin liioittelematta vastata, oppineeni paljon, mutta suurin hyöty on vanhojen tietojen ja kuvaustaidon kertaus, eli lisääntynyt into. Kun ajattelen yli 60 v. historiaa amatöörivalokuvaajana, voin vain ihmetellä, miten suuri muutos on tapahtunut välineissä. Kuvaaminen ei ole suuresti muuttunut, sillä kuvan tekeminen, sommittelu ja aiheiden etsintä on aina samanlaista.

Kuvan pitää herättää katsojassa mielenkiintoa ja tunteita, eikä sellainen kuva ole helppo napata. Kuvan tarjonta on nyt niin suurta, että mielenkiinnoton kuva ei ketään kiinnosta. Kylään tullut vieras ei juurikaan innostu, jos esittelen valokuva-albumia tai koostamaani kuvakirjaa, vaan siinä keskustellaan mieluummin vaikka säästä tai politiikasta. Jos laitan televisioon selostetun kuvaesityksen tai videon se saa enemmän huomiota aikaan, sillä 50” telkkari vie väkisin huomion. Valokuvaus on paljolti omaa itseään ruokkiva harrastus, joka ei muita suuresti hetkauta. Kunpa oppisin kuvaamaan asioita sellaisesta näkökulmasta, että tavallisetkin asiat olisivat mielenkiintoisia. Vuosikymmenet ja aika lisää valokuvan mielenkiintoisuutta, mutta...   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti