maanantai 20. kesäkuuta 2011

Muovi on muutoksen tekijä

Nämäkin ovat muovista
Rehellisyyden nimessä joudun tunnustamaan, että elämä ilman muovia voisi olla vaikeaa. Kaikkialla on muovia, eikä ilman sitä enää tultaisi toimeen. Kun katselen ympärilleni niin näen muovista valmistettuja esineitä, joita ei voisi kuvitella valmistetun puusta, metallista tai mistään muusta materiaalista. Muoviset tuotepakkaukset ovat kuitenkin osittain turhia, ne voisivat olla mieluummin vaikka kartonkia tai paperia. Muoviset kauppakassit toki voisivat, ja saisivat maksaa ainakin kymmenkertaisesti nykyistä enemmän. Se hintaero voisi mennä suoraan korjaamaan kestävyysvajetta. Muovi on hyvin kestävä materiaali, jota ei kertakäyttötuotteiksi ole mielekästä jalostaa.

Autoissa on paljon muovisia osia, joita ei edes korroosio raiskaa. Muovin käyttö keventää autoa, joten sekin tuo säästöä polttoainekuluissa. Muovisia kukkia on helppo hoitaa ja nykyisin luonnonkukkia on vaikea erottaa muovikukista. Joulukuusenakin muovinen kuusi on ekologin vaihtoehto, kestäähän se vaikka isältä pojalle. Muovilla voidaan pinnoittaa muita materiaaleja, tai imeyttää sitä puuhun, jolloin puukin säilyy lahoamatta.  muovit ovat syrjäyttäneet puuveneet ylellisyydeksi. Muovinen astia ei säry lattialle pudotessaan. Muovin kierrätys on edullista ja pulloina se toimii hyvin lasipulloa kevyempänä.

Mielestäni aika on ohi siitä kun muovia moitittiin. Se on nyt paikkansa ansainnut ja toivottavasti öljyä riittää tulevaisuudessakin kestävien ja hyödyllisten muovituotteiden valmistamiseen.   

3 kommenttia:

  1. Kaikesta halvasta tulee helposti ongelma. Sillä kun ei ole koettua arvoa. Muovi taitaa olla semmoinen.

    VastaaPoista
  2. Muistan (hämärästi) kun muoviset maitopussit olivat hienoja ja niitä leikattiin matonkuteiksi, pari sellaista mattoa löytyy vieläkin varastosta. Mutta kaikkein onnekkaimmat saivat joltain talonrakentajalta punavalkoraitaisia vuorivillapakettimuoveja, niistä vasta hienoja mattoja syntyi.

    VastaaPoista
  3. Jonkunlainen harkinta ja järjen käyttö olisi kyllä paikallaan tämän muovin käytössä. Esim. muovipussit voisi kieltää kokonaan ja leivän laittaminen muovipakkaukseen on mielestäni jopa rikos sitä leipäraukkaa kohtaan.

    VastaaPoista