perjantai 5. lokakuuta 2012

Heräsin hiestä märkänä

Yöllinen hyvästä unesta herääminen johtuu useimmiten jostakin yllättävästä häiriötekijästä. Sellaisten heräämisten määrä on pyrittävä minimoimaan, kuten iltamyöhään ei pidä juoda kahvia. Ei myöskään pidä illalla juoda suurta määrää mitään nestettä, koska vesi virtaa ja vaatii yöllistä vessa käyntiä.

Nukun yleensä yöni hyvin, juurikaan kesken kaiken heräilemättä. Joskus kyllä kuuluu ulkoa sateen ropinaa tai kesäisen ukkosen jyrinää. Toisinaan vieruskaveri puhuu unissaan, saattaa kuorsatakin, mutta niihin on vuosikymmenten aikana tottunut.

Viime viikon lopulla torstain ja perjantain välisenä yönä heräsin hiestä märkänä, tuntui kuin makuuhuoneesta olisi ilma loppumassa. Nousin siitä sitten hikisenä ja ihmettelin, kun lämpömittarin mukaan ei ole poikkeuksellisen lämmintä. Katselin ja mietin syytä painostavaan tunteeseen. Menin katsomaan ilmanvaihtokonetta, josta kuului pieni hurina, kuten normaalia on, mutta oliko se normaalia hiljaisempaa? Avasin luukun, josta näin, että tuloilmapuhallin ei pyöri. Poisto toimii, mutta korvausilmaa ei tule. Oli siis eräänlainen tyhjiö. Haistoin jopa savun hajua, joka tietenkin tuli savuhormeista, koska koneellinen ilmanpoisto kiskoi jostakin ilmaa.

Avasin ikkunan raolleen ja pian savun hajua ei enää tullut. Haistelin ja tunnustelin myös ilmanvaihtokojeen moottoria jossa ei tuntunut lämpöä eikä hajua, joten siitä ei ollut käämit palaneet.

Oli vielä yö joten kömminin uudelleen nukkumaan ja tulihan se uusi uni, eikä enää ollut ilman puutteesta tuskanhiki, olihan ikkuna auki.

vanhat osat
Soitin aamulla huoltoliikkeeseen ja kerroin 25 vuotta moitteettomasti toimineen ilmanvaihtolaitteen vikakuvauksen. Sovittiin huoltokäynnistä ja eilen kävi mies uusimassa sekä tulo, että poistopuolen moottorin. Vika korjaantui, mutta taas viime yönä heräsin märkänä, kuten viikko sittenkin. Ei pyörinyt nytkään ilmastointikojeen tulopuhallin.

Soitin äsken uudelleen huoltoliikkeeseen, josta nyt odotan puhelin soittoa. Vika ei ollutkaan vanhoissa moottoreissa, jotka kyllä olivat vaihtoiässä, joten ei se turha työ ollut niiden vaihto, mutta varsinainen vika on laitteen elektroniikassa joka ohjaa kojeen toimintoja.

Nyt on pidettävä ikkunoita raollaan ja ehkä vielä tänään saadaan koneellinen ilmanvaihto toimimaan.
Huolomies saapuikin nopeasti uudelleen ja kello-ohjaus vaihdettiin termostaattiohjaukseen, joten nyt taas talon ilmanvaihto toimii ja saamme nukkua hyvässä hapessa.

2 kommenttia:

  1. Uni on parasta terveydelle. Hyvä, että saitte asian kuntoon.

    VastaaPoista
  2. Se on tämä koneellinen ilmanvaihto vähän sellainen, että ei tahdo oikein kunnolla toimia missään. Aina on jotain vikaa. Mitähän vikaa on muuten ihan tavllisissa avattavissa ikkunoissa?

    VastaaPoista