maanantai 1. heinäkuuta 2013

On sitä eletty ennenkin

Kivikaudesta tähän päivään kulunut inhimillisesti ajatellen mahdottoman pitkä aika. Nykyaikaisella ihmisellä on kuitenkin mahdollista tuntea ja tietää tuota vanhaa kulttuuria. Hyvä ja helppoa tutustumista tarjoaa Saarijärven kivikauden kylä. Se on opettavainen matkailunähtävyys, tuolla kauniilla kivikautisella asuinpaikalla.

Kivikauden ihmisen elämä ei ollut helppoa, kuten se on nykyaikana. Ravinto on pitänyt kalastaa tai metsästää alkeellisilla, mutta kekseliäillä välineillä. Tuli on silloin ollut jo tärkeä apu ruuan kypsentämisessä, mutta eipä silloin ole ollut käytössä sytkäreitä tai tulitikkuja. Riistaa on ilmeisesti ollut tarjolla taitaville metsästäjille. Luonnosta on pystynyt keräämään myös juuria ym. kasvikunnan tuotteita.

Hiilihydraatteja ei ravinnossa ole paljonkaan ollut, mutta proteiinia ja rasvaa sopivassa määrin. Valkoinen jauho ja sokeri on ollut tuiki tuntematonta, mutta mehiläisten tuottamaa makeaa hunajaa on saatettu osata käyttää.

Metsissä asuessa on ollut pidettävä itsensä kaikin puolin karaistuneena, sillä huonokuntoiset eivät ole pystyneet huolehtimaan itsestään ja jälkeläisistään. Nykyihminen ei taatusti kaipaa paluuta kivikauteen, mutta on siitä ajasta paljon nykyihmiselle opiksi otettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti