torstai 2. tammikuuta 2014

Lumettomassa maassa roskat näkyvät


Sadassa vuodessa on ollut vain yksi viime vuotta lämpimämpi vuosi. Se vuosi on ollut sekin vain 5 vuotta sitten. Tämä vuosi alkaa hyvin lämpimänä, joten mikä tietää vaikka taas rikotaan ennätyksiä. Eihän lämpimyydessä sinänsä ole mitään pahaa, mutta se saattaa olla oire jostain paljon vakavammasta muutoksesta. Muutokseen pitää pyrkiä sopeutumaan, mutta jos edessä on tulvia ja muita luonnonmullistuksia, joihin on mahdotonta sopeutua.

Filippiineillä ja monissa muissakin paikoissa ollaan luonnon katastrofien kanssa todellisissa vaikeuksissa. Ihminen on mukautuva, mutta koko ekosysteemin mukautuminen nopeaan muutokseen saattaa käydä mahdottomaksi. Yksilön omalla käyttäytymisellä ei suuria muutoksia eliminoida, mutta kyllä niihin on syytä reagoida. Ehkä me suomalaisetkin elämme kuin pellossa, sillä kulutamme varmaan aika rankasti myös tulevaisuuden ihmisten edestä. Roskaamme ympäristöä hyvin holtittomasti. Tällaisena lumettomana talvena roskaisuus on jatkuvasti silmien edessä. Tienvarsiin heitetään jos jonkinlaista pakkausjätettä. Oman tontin siisteyttä, tai roskaisuutta ei niin helposti tule edes huomatuksi, mutta edes se on pyrittävä pitämään siistinä.


Ympäristössä kävellessä huomio kiinnittyy myös erinäisten kauppojen ja isojen markettien varasto alueisiin, jotka nekään eivät kaikki ole kovin hyvin hoidettuja. Ympäristön järjestyksessä pitämisen ei pitäisi olla mikään uudenvuodenlupaus, vaan jatkuvasti voimassa oleva päätös, johon jokaisella on parantamisen mahdollisuus.  

1 kommentti:

  1. Nohhh... keväällä ne on siinä vaikka olisi luntakin...
    Kuvarikasta Vuotta 2014...

    VastaaPoista