tiistai 11. marraskuuta 2014

Auto ei parane vanhetessaan

Meillä suomalaisilla on liikenteessä aika vanhoja autoja.

Trafin mukaan:
—Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä oli vuoden 2012 lopussa 10,9 vuotta. Jos museokäyttöön rekisteröidyt henkilöautot ottaa laskuista pois, niin autokannan keski-ikä laskee 10,6 vuoteen.

Nyt sitten puhutaan, että autojen katsastusväliä voisi pidentää. Ehkä suhteellisen uusilla autoilla niin voisi olla, mutta jos auto alkaa olla rippikouluikäinen on sen kunto tarkistettava aika usein.

Autoissa voi olla vikoja sehän on selvää, mutta myös jalankulkijat ovat arvaamattomia, näin sateisena pimeänä aikana. Pitäisi antaa jokaiselle jalankulkijalle tuntuva sakkolappu, jos kulkee mustissa vaatteissa ilman heijastimia muun liikenteen joukossa. On siinä moni henkensä kaupalla, ja sattuuhan niitä onnettomuuksiakin.

Autoilijan tunteet käyvät kuumina, kun jossakin metsätaipaleella ukko hiippailee kaljakassin kanssa. Tässä eräänä iltana kuulin autoilijan tarinan, jonka mukaan jalkamiehen pelastukseksi koitui se valkoinen muovikassi, joka sentään heijasti valoa, ja kumpikin selvisi pelkällä säikähdyksellä.

1 kommentti:

  1. Niin, uudet autot ovat järkyttävän kalliita ostaa ja ylläpitää. Silti niillä vaan liikutaan paikasta toiseen. Minä aloitin autoilun kypsässä 41 vuoden iässä kun olin 4 vuotta säästänyt 4 vuotta vanhaan pikkuautoon. Siitä oli hinta sopivasti tippunut. Nyt on menossa toinen auto ja sekin oli 4 vuotta vanha ostaessa. Uuteen ei ole ikinä varaa. Viime talvena meinasin ajaa pyöräilevän rouvan päälle, jonka pelasti täysmustasta asusta/pyörästä huolimatta pipon alta näkyvät vaaleat kutrit. Ajoi suojatielle risteyksessä ajaen minun takaani suoraan eteen ja ns. kuolleessa kulmassa en häntä havainnut. Onneksi olin vasta lähdössä liikkeelle, että sain nopeasti auton jarrutettua paikalleen. Sain keskisormea osakseni. Kyllä oli sydän kurkussa pitkän aikaa. Olen sanonut omalle lapselle, että valot pyörään päälle ja muutama heijastin roikkumaan asusteisiin. Ei oo tehonnut...tekisin mieli ottaa pyörän avain takavarikkoon.

    VastaaPoista