sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Olenko liian vanha

Vuosikymmeniä on jo kertynyt matkan varrelta ja joskus tuntuu, että vanhuus on alkanut, mutta onko sittenkään. Monissa asioissa voi itse päättää mitä tekee. Käytänkö aikani televisiota katsellen, tai olenko mukana sosiaalisessa mediassa. Siellä olen pääasiassa itseäni nuorempien kanssa tai sitten opastan omaa ikäluokkaa antamalla yksinkertaisia ohjeita. Suuri puute, joka minulla on etten juurikaan ymmärrä vieraita kieliä ja niiden oppimiseksi olen päättänyt olla liian vanha. Niin suuri ei motivaatio ole, että alkaisin opiskella vierasta kieltä, sillä sen vaatima aika suhteessa tulokseen ei lupaa hyvää.


Uusia tapoja käyttää tietokonetta omaksun helposti, sillä siihen  on kertynyt kokemusta 1980 luvun alusta kotitietokoneiden pioneerista Vic 20 alkaen. ja sitten CP/M käyttöjärjestelmästä, ennen kuin Microsoftin MS-DOS valtasi markkinat.
Sellaista on helppo jatkaa, mistä on jo perusosaaminen. Monet pitävät käyttöohjeita tylsinä, joten voihan ajatella toisinkin ja päättää oppia jonkun laitteen käytön perusteet jo ennen sellaisen hankintaa.
Valokuvaus ja kamerat ovat minulle kyltymätön himo. En kuitenkaan halua olla “vekotinhullu”, jolla pitää olla viimeistä mallia olevia kameroita. Jos kuitenkin jonkin härpäkkeen päätän hankkia lataan netistä sen manuaalin ja tutustun laitteen käyttöön mahdollisimman hyvin ennen ostopäätöstä. Semmoita ei tietenkään pidä ostaa, jonka ominaisuuksista käyttää vain murto-osan. Olen esimerkiksi seurannut useitakin älypuhelimen hankkineita, joilla on vain joitakin älylaitteen ominaisuuksista käytössä.
Edullisten puhelinten video- ja valokuvaus ominaisuudet ovat jo niin hyvä, että niilläkin voi harrastaa laadukkaiden kotivideo-ohjelmien kuvaamista. Aineistoa ei sitten pidä jättää sinne kortille, vaan siitä vain koostamaan ohjelmaksi.
Itseltään voi kysyä,
miksi hankkisin kalliin laitten, jos  80% halvempi on minulle riittävän monipuolinen.


Kaikki elektroniset laitteet vievät paljon aikaa, joten on hyvä miettiä myös ajankäyttöä. Aika on ystävä, jonka kanssa on osattava elää. Pitää jäädä aikaa fyysisille harrastuksille, sillä ilman liikuntaa, ei hyvä seuraa. Valokuvaus on minusta tässä mielessä mukava harrastus sillä painavan kamerakaluston ja jalustan kanssa esim. lumisessa metsässä tuottaa psyykelle ja fysiikalle oivaa puuhaa. Lähiaikoina on ollut lehtiartikkeleita miten jo 20 minuuttia metsäluonnossa tekee hyvää.. Helposti tuo 20 min, siellä kuluu ja helposti tuntikin. Älypuhelimen sovelluksen avulla voi lisäksi seurata kartalta minne menee ja kauasko ja kauanko kulkee.
Eläkeläisenä on mukava olla sillä nykyaika antaa sellaisia mahdollisuuksia, joita meidän -40 luvulla syntyneiden vanhemmat eivät edes osanneet kuvitella. Nyt nautitaan tästä ihanasta ajasta, ja luetaan mielenkiintoista kirjallisuutta sillä elekroniikka ei ole vieläkään vienyt paperille painetun tekstin asemaa.
En ole mielestäni liian vanha oppimaan uutta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti