perjantai 25. maaliskuuta 2011

Otetaan kevätaurinkoa


Härkä on nykyään aika harvinainen kotieläin, sillä ei sonnia kuohita, vaikka niistä kasvatetaan lihapainoltaan jopa 400 kiloisia ruhoja. ”Härän lihaa” on kaupoissa, mutta se saattaa olla, ja useimmiten onkin lehmänlihaa, joten tieto puppua, ankka tai vaikka härkänen. Mureaa hevosenlihaa sen sijaan saa ostaa, kun vain tietää mistä sitä kysyy. Aina joskus olen sitä varannut meidänkin pakastimeen.

Härkä on myös tuttu horoskoopeista, tunnemme monta tuohon linnunradan merkkiin kuluvaa. Vaimoni ei ole onneksi härkä, ei edes härkänen, vaikka joskus voisi sellainenkin olettamus tulla mieleen. Jokainen meistä joskus hevostelee koninleikkiä harrastanen ja suomalainen mies voi olla useinkin härkäpäinen ja ajaa jotakin asiaa, kuin käärmettä pyssyyn.
Valkoinen- ja mustahevonen

Hevonen on tunnetusti hyvä apu monissa töissä. Muutama vuosikymmen sitten, kun ei ollut vielä traktoria joka talossa tehtiin hevosella niin pelto-, kuin metsätyötkin. Härkää olen nähnyt käytettävän polttopuidenajoon vain yhdessä talossa. Hyvin uutterasti se pieni härkänen niitä rankoja kiskoi keväisellä hangella.

Koko ihmiskunnassa taitaa olla vähän härkää, itsepäisyyttä ja peräänantamattomuutta. Muistuukin mieleeni satu, jossa kerrottiin miten aurinko ja myrsky joutuivat kiistaan voimistaan. Siitä ei selvitty neuvotellen, joten piti ryhtyä tosi toimiin. Yhteistuumin sovittiin, että voittaja on se joka saa riistettyä päällysvaatteet kulkijalta. Myrsky sai arvonnassa kunnian olla ensimmäinen yrittäjä, niinpä se puhalteli härkäpäisesti kylmää ja ärjyi kovaa, mutta ei siitä mitään tullut, kun ihminen napitti takkiaan vain lisää eikä siitä luopunut.

Aurinko hymyili, kun sen vuoro tuli! Se ratsasti hevosellaan ja lämmitti kehrällään suloisesti, keväisen lämpimästi. Pitkään ei aikaa kulunut, kun takin napit aukenivat ja lopulta kulkijan takki tuntui tarpeettomalta. Hän riisui sen pois yltään aivan iloisena nauttien myrskyn jälkeen yllättäen koittaneesta kauniista säästä.

Eikö olekin selkeä asia kumpi tällaisessa kamppailussa voittaa? Tuntuu, kuin satujen opetukset unohdetaan jokapäiväisessä elämässä. Kiistoja on joka puolella, niin kotimaisesta politiikassa, kuin myös erilaisten kansanryhmien, kansojen ja hallitsijoiden välillä. Olisiko parasta luopua Hölmöläisten puuhista, ja koettaa vanhoja lempeämpiä konsteja?        

7 kommenttia:

  1. On se härkä itsepäisyydessään myös leikkisä: olisi hauska tietää, mistä se sanonta "heittää häränpyllyä on oikein tullut"?

    VastaaPoista
  2. tammikuu44 "Heittää häränpyllyä". Olisikohan sillä melkein vastaava merkitys kuin "Asiaan sanoi Leinoska sonnilleen"!

    VastaaPoista
  3. ....Juokse sinä humma kun tuo taivas on niin tumma ja taival on pitkänlainen....
    Hevoset ovat pikkutytöstä asti olleet unelmani ja pysyvät. En koskaan pässyt ratsaille, katselin vaan. Vieläkin unelmoin. Härät taasen.... äitini, lapseni ja lapsenlapseni, huh kolme härkää....

    VastaaPoista
  4. Hevosenpelkääjänä olen kohdannut hevosia aikoinaan työntouhussa, mutta härkää en ole koskaan nähnyt työtä tekemässä, vaan vain kasvamassa ja suorittamassa sitä härälle sopivaa puuhaa.
    Saduissa on aina opetus, kuten tässä kertomassasikin.

    VastaaPoista
  5. En ole muuten koskaan nähnyt livenä härkää, vaikka olen jo keski-ikäinen. Missä voisin varmasti nähdä härän?

    VastaaPoista
  6. Mitäs ne hölmöläiset tekevät jos muut hoitaa jo niiden hommat?

    VastaaPoista
  7. ANJA:

    Meeppäs ravintolaan ja tilaa härkää!
    Se tosin kyllä on kuollutta lehmää. Niin se lehmä muuttaa sukupuoltaan keittiössä, naaraasta tulee uros.

    Toisaalta, onhan se kivampi kun Menu kertoo 'Härän pihvi sienisellä kermakastikkeella kauden vihannesten kera' kuin että vaikka 'Palanen Paistettua Sonnia'.

    Sama kuin ei siellä voi mainita 'Kuollutta Sikaa' - pitää olla 'Hellästi miedolla lämmöllä paahdettua Possua kermaperunapedillä'

    VastaaPoista