perjantai 18. maaliskuuta 2011

Maapallomme on tuliperäinen


Pyörittelin maapallon kuvaa Google Earthissa ja väistämättä mieleen tulee ajatuksia, miten pienellä murusella mittaamattoman suuressa avaruudessa asumme. Kaiken hyvän lisäksi tämä avaruudessa kelluva maailmamme on sisältä sulaa laavaa ja mannerlaatat liikahtelevat toisinaan epävakaasti. Tulivuoria on lukuisia maapallon eri puolilla ja toisinaan ne pölläyttävät savua, tuhkaa ja laavaa, kuten viimevuotinen Islannin Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus. Muutenkin tämä koko pallo on kuin yhtä tulivuorta, jonka ympäristötuhojen vauhti näyttää kiihtyvän. Eräs syypää kaikkeen on ihminen, sillä ei olisi Mexicon lahden öljypurkaustakaan tapahtunut ilman ihmisten ahneuttaan tekemiä töppäilyjä.

Maanjäristyksistä ei taida olla mahdollista syyttää ihmistä, ei edes ketään epävakaan valtion johtajaa. Japanin maanjäristys on nyt ajankohtainen tragedia, mutta on niitä ollut Euroopassakin kuten Lissabonin tuho 1. marraskuuta 1755. Järistyksen jälkeiset tulipalot polttivat Lissabonin keskustan, ja Atlantilta hyökynyt tsunami täydensi tuhon. Tsunamit liittyvät usein maanjäristyksiin ja sitten jälki on aivan omaa luokkaansa, kun vesimassat pyyhkivät sortuneen sivilisaation ylitse, kuten nyt Japanissa.

Energiaa ihmiskunta on tottunut käyttämään sumeilematta ja maakuoresta pumpataan öljyt ja louhitaan mineraalit pois. Uraanilla on tärkeä merkitys atomivoiman lähteenä. Miten selvittäisiin jos kaikki atomivoimalat suljettaisiin pikavauhtia; taitaisi sitten olla energiatilanne aika heikko?
Ei siinä vähenevä öljy tai kivihiili kauankaan lämmitä. Puulle ja muulle biomassalle on parempaa käyttöä, kuin polttaminen ja turvekin uusiutuu hitaanlaisesti. Vesivoima on valjastettu ja tuuli on sellainen veitikka että taitaa tehdä enemmän tuhoja, kuin pyörittää generaattorien propelleja. Auringosta saamme aina energiaa, mutta sen keräämisteknologia on vasta lapsenkengissä. Joskus pilvet peittävät taivaan, joten ei silloin toimi edes aurinkokello.

Tulivuoria on paljon, joten mikseivät tiedemiehet ja insinöörit kehitä niihin jonkinmoista lämpöpumppua ja ota talteen niistä kraattereista energiaa, joka muutettaisiin sähköksi. Yksi tärkeä keksintö on vielä aivan lapsenkengissä, se on sähkön siirto, johon tarvitaan vielä paksuja kaapeleita. Miksi ei energiaa voisi siirtää langattomasti ja satelliittien kautta, kuten jo nyt kulkee suurin osa kaikesta tietoliikenteestä.

8 kommenttia:

  1. Onkohan todella ajateltu tosissaan tulivuorien energiavaroja. Maan ytimessähän luuraa tosissaan valtavat voimat. Vaikka tuntuu uskalletulta, jos ihminen altaa sorkkia maapallon yditä, saattaa tulla kuhea poksahdus.

    VastaaPoista
  2. Ihminen ei olekkaan niin kekseliäs kuin voisi.
    Valmista energiaa vyöryy valtavat määrät tälle pienelle pallollemme, kun vain osaisimme vastaanottaa sitä.
    Uraanin voisi heti kättelyssä hylätä, koska emme ole oppineet hallitsemaan sitä luonnonilmiöiden kohdatessa.

    VastaaPoista
  3. Onko se öljy- ydinvoima- ym. energiayhtiöiden syytä, että uusiutuvaa energiaa ei tunnuta oikein hyödynnettävän? En tiedä.
    Luulisi, että Nokian mahdollisesti irtisanomille insinööreille olisi käyttöä energia-alan uutta teknologiaa kehittämässä.

    VastaaPoista
  4. Ei ollenkaan pöllömpi idea, tulivuorienergia! Vielä kun joku keksii, miten sillä voi tehdä isot rahat, niin sitten vasta päässee tutkimus- ja tuotekehitystyö vauhtiin.

    VastaaPoista
  5. Mistä sähköä ja lämpöä? Ydinvoimalat eivät ole hyvä luonnon kannalta. Turpeen ottaminen hävittää soita, kestää kuulema 9 000 vuotta ennenkuin suo uusiutuu.
    Vesivoimalat tuhoavat koskia. Tuulivoimalat ovat hyviä, mutta eivät yksin riitä. Puuta on säästettävä. Luontoa ei saa tuhlata. Elämme luonnosta. Jokainen meistä voi säästää sähköä.

    VastaaPoista
  6. Omaa ja toisten energiaa on säästettävä, mutta osaammeko ajatella, kuin omaa etuamme?

    Libyassakin tuhlataan paljon energiaa, materiaalia jopa ihmishenkiä.

    VastaaPoista
  7. Aika visioita luot tuossa tekstissäsi :) Eikös ne Islannissa ainakin jo lämmitä taloja tulivuorienergialla?

    VastaaPoista
  8. Niin, tietääkseni tuliperäisen maan kuumien lähteiden vedellä lämmitetään jo taloja Islannissa. Ei taida olla kuitenkaan niin kuumaa vettä, että siitä saisi sähköä. Aurinkosta otetaan energiaa jo pienmuotoisesti. Riittäisi aurinkoenergiaa varmaankin enemmänkin, eikä kuluttaisi muita luonnonvaroja. Mutta kauanko aurinko elää...

    VastaaPoista