perjantai 8. huhtikuuta 2011

—Paremmaksi kaikki muutuu, mut hyväksi ei milloinkaan


Luin aamulla Pakinaperjantain tehtävänannon, joka on hyvin mielenkiintoinen, etenkin —Mitä kierrätyksestä voisi vielä sanoa? Nyt vasta iltamyöhällä on mahdollista paneutua aiheeseen.

Maailmassa ei ole mikään asia koskaan tullut lopullisesti valmiiksi, ei ainakaan kierrätys, ja tuskin se koskaan tuleekaan. Kaikki asiat voidaan tehdä aina vähän paremmin.

Purukumin kierrätys tulee ensinnä mieleen. Katselin miten siivottomia ovat asvaltit, etenkin markettien edessä. Purkka on sylkäisty jäiseen lumeen noin vain huomaamatta, mutta kevät paljastaa tämänkin siivottomuuden. Ehdotankin että kun ostaa sellaisen ison purkkapussin saisi siinä kylkiäisenä tyhjän pussin johon kerää vanhat jämät. Sitten se jämäpussi pitää palauttaa markettiin ja sitä vastaan saa uutta ehtaa tavaraa, vaikka puolet sen palautteen painosta. Asvaltit pysyvät siisteinä ja jotakin niistä jämistä teollisuus voi tehdä. Voisi siitä saada vaikka biodieseliä.

Koirankakoille sama systeemi, joten jos palautan kilon kakkaa saisin tilalle vaikka pienen alennuksen koiranmuonasta, tai jauhepussin kukkaravinnetta.

Tupakantumpit ovat yksi riesa, riesa vaikka tupakointi on vähentynyt, mutta se on samalla siirtynyt sisätiloista ulos. Tumpit pitää palauttaa ostopaikkaan ja saada hyvän mielen lisäksi lisää tuota ikää lyhentävää herkkua. Tapasin erään tutun, joka ei ole tupakoinut aikaisemmin, mutta eläkkeelle jäätyään osti komean piipun ja kuluttaa nyt aikaansa piiputellen. Hänen mukaansa hyvä piippu on ympäristöystävällinen kuten se E10 bensakin. Niin piipusta ei jää, kuin vähän tuhkaa, kun pesällisen hitaasti polttaa, kertoi hän.

Muitakin uusia kierrätys mahdollisuuksia löytyy, mutta olen huomannut, ettei kukaan lue pitkiä jorinoita, joissa on pelkkää asiaa.

PS. Vielä laitan yhden asian: Lopetetaan ruuan vieminen jätteisiin, valmistamalla ennen lopullista pilaantumista leivästä ym. sopivasta tavarasta kotiruokaa pihan tinteille ja miksei myös oraville. Sitä on jo tullut kokeiltua talviakaan, kun muuten olisi pitänyt ostaa auringonkukkaa ja pähkinöitä kaupasta. Hyvin on kotitekoinen ruoka siipiveikoille kelvannut.  

3 kommenttia:

 1. Purkkakierrätys on tosiaan paikallaan. Purkan jämät ovat todella ikäävän näköisiä asfalteilla ja laatoituksilla.
  Samat sanat koirankakasta.
  Meillä valmistetaan ruoka täsmäannoksina ja usein sen verran yli, että seuraavana päivänä saa tuunattua ruokaa. Eikä jätteisiin mene kuin juuresten kuoret.

  VastaaPoista
 2. Jos laittaa sen purkan vaikka polkupyörän renkaaseen kiinni, niin silloin se kierrättää sitä ihan itsestään :)

  VastaaPoista
 3. isopeikko, Niimpä, jos sattuu vielä olemaan kumissa reikä niin tulee samalla vika paikatuksi.

  VastaaPoista