lauantai 17. syyskuuta 2011

Monet mittarit näyttävät punaista

Sota-ajasta on jo paljon vuosikymmeniä ja luovutetun Karjalan evakot ovat hyvin sopeutuneet uusille asuinsijoilleen. Uusia evakoita tulee Suomeen muista maista erinäisistä syistä, eikä maahan tuloa voi oikein mikään estää, jos muuttuvat asuinolosuhteet pakottavat kotoaan lähtemään. Evakkoon ei tarvitse lähteä ainoastaan sodan vuoksi, vaan ilmastonmuutos ja luonnon katastrofit voivat pakottaa suurin joukkojen kansanvaelluksiin ja evakkouteen.

Monista kouluista on oppilaat joutuneet evakoiduksi väistötiloihin rakennukseen pesiytyneen homeen vuoksi. Onko niin, ettei rakennuksia osata oikein tuulettaa, vai ovatko rakennuksen suunnittelijat, rakentajat, käyttäjät tms. hutiloineet.

Jukolan pojat, seitsemän veljestä, joutuivat kiireen vilkkaa evakoitumaan Impivaarasta, kun jouluoljet syttyivät tuleen. Pojilla taisi olla vähän liian tulista joulukaljaa, jonka vuoksi kävivät huolimattomiksi. Evakoinnilla on yleensä kiire, sillä joku uhkaava lähestyy lähes odottamattomalla voimalla. Niin kuin kaikkeen pahaan on evakoitumiseen hyvä olla jonninmoinen alustava suunnitelma, sillä huomista on vaikea ennustaa.
 

2 kommenttia:

  1. Kukapa evakkoon haluaisi! Oma koti kullan kallis.

    VastaaPoista
  2. Suomalaisten elämään on kuulunut evakkona asuminen ja oleminen aina. Tosin eri syistä kulloinkin, enää ei tarvitse sodan takia lähteä evakkoon, on muita syitä.

    VastaaPoista