perjantai 25. marraskuuta 2011

Tekniikan ihmeitä

Millaisessa maailmassa eläisimme, jos tekniikka polkisi paikallaan? Jos meillä olisi edelleen 1960 luvun autot, ei kännyköitä, ei digitelkkaria ja muita hienoja laitteitta. Ei oli internettiä, eikä kukaan tietäisi mitään sosiaalisesta mediasta.
Nyt meillä on lähes kaikkea, jopa tieto siitä, ettei kehitys tähän pysähdy vaan jatkuu. Tuskin osaamme edes kuvitella millaisia laitteita käytetään kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Millainen on tulevaisuuden kulkuneuvo, sanotaanko sitä enää autoksi tai onko se jotakin aivan muuta, ja millä energialla kuljemme paikasta toiseen? En minä tiedä, mutta varmaan jotkut laativat tekniikan skenaarioita työkseen.

1980 luvun super-VHS tekniikkaa
Tekniikka on ihmeellinen apuväline, joka joskus osaa myös temppuilla. Minulla on kesältä  jäänyt joitakin DV-kasetteja editoimatta. Eilen sitten olin kaappaamassa kuvaa kamerasta editointiohjelmaan. Siitä ei tullut mitään, tietokone ohjasi kameraa, mutta data ei siirtynyt eikä tallentunut kovalevylle. Ei sitten millään! Kokeilin toiseenkin eri editointiohjelmaan. Vaihdoin myös antavaa kameraa. Tiesin firewire kaapelin toimivan, koska testasin sitä siirrettävän kiintolevyn kanssa. Firewire kortilla olevin porttien vaihto ei tuonut tulosta. Aika toivotonta, kun en keksi mitään ja aikaa kuluu ja mies hermostuu.

Piti lähteä muille asioille ja sammutin tietokoneen. Varmuuden vuoksi kytkin tietokoneen kokonaan irti sähköverkosta. Mietin iltapäivän aikana siirtymistä pois DV-kasettia käyttävistä- uuteen kortille tallentavaan kameraan, jolloin tiedon siirto olisi helppoa ja nopeaa.

Kotiin tultuani käynnistin koneen ja kokeilin uudelleen videon kaappausta. Kaikki toimi, kuin ei olisi koskaan ollutkaan ongelmia. Ilmeisesti se että kone oli irti sähköverkosta muutti jotakin. Tuttu toimenpide se on, mutta ei vain tullut eilen ensimmäisenä mieleeni.

Olisipa autoissakin sama ominaisuus, jos vikaa ilmenee jossakin:
—Sammuta auto, ota irti kaapeli akusta, kytke se takasin ja käynnistä auto uudelleen niin kaikki pelaa kuin luomisen työ. Vai pelaako?   Linkki: Pakinaperjantin sivulle!

2 kommenttia:

  1. Aika taitavahan sinä tunnut olevan ja kaikki keinot käytit. Onneksi löytyi helppo ratkaisu.

    Minun kehitykseni pysähtyi jo kännykän lisäominaisuuksiin. Käytän sitä vain soittamiseen, tekstiviesteihin, herätyskelloon ja joskus nappaan kuvan. Muut kotkotukset saava olla : )

    VastaaPoista
  2. Tietokone on siitä ihmeellinen, että se todellakin alkaa muistuttaa ihmistä, se jopa kiukuttelee kuten esimerkkisi osoittaa. Ihmeitä siis tapahtuu nykyaikanakin, vetten päällä kävely on lasten leikkiä ja vanhanaikaista!

    VastaaPoista