perjantai 6. toukokuuta 2011

Rahan ahneet "maavalaat"

Miksiköhän valaita on vain merissä? Voisiko niitä olla muuallakin?


Oikeita maavalaita kukaan ei ole tainnut nähdä, vaikka suuria ne ilmeisesti olisivat. Jopa 160 tonniseksi kasvava sinivalas on tiettävästi maapallon suurin elän. Jos tuommoisia olisi Suomen järvissä, ei sinne olisi soutuveneellä menemistä, ei ainakaan onkimaan voisi lähteä, sillä voisi käydä niin, että valas veisi veneen ja miehen mukanaan. Onkija voisi joutua Väinämöisen lailla valaan vatsaan. Samoin kävi raamatun Joonalle. Oikeaa maavalasta ei ole, toivottavasti ei ainakaan Suomessa.

Paljon muuta suurta meillä Suomessakin on. Ainakin kauppakeskukset ovat melko valasmaisien suuria. Pientä ihmistä kummastuttaa, kun marketin suuaukosta sisään pöllähtää. Poistuessa on kärryllinen kampetta ja luottokortti on vinkunut satasen ehkä useammankin edestä. On noissa kauppakeskuksissa sitten mitä tavaraa vain, mutta suurin osa ei ole jokapäiväiselle elämälle kovin välttämätöntä. Iso ”maavalas” tarvitsee paljon hengenpitimikseen ja sen kauppaketjut osaavat, ihmisten rahastamisen. Ei siinä sitten riitä euroja enää köyhien eteläeurooppalaisten ylellisen elämän rahoittamiseen.

Suomi tarvitsee vaalien jälkeisen uuden eduskunnan kokoonpanon mukaisen hallituksen. Kolme suurinta puoluetta sitä nyt rustaa, mukana on monia pieniä ihmisiä. Joillakin ensimmäistä kertaa eduskuntaan valituilla on ”pallo hukassa”, kun joustavasti jututtava toimittaja puhuttaa mukavasti. Viitasaaren Permoskylältä, kansankielellä Persunkylältä valitulla puheliaalla kansanedustajalla, taitaa olla vähän enemmän vaikeuksia sanojensa kanssa. Tuntuu, kun valasmaisen isot mediatalot tekisivät pienestä ihmisestä ihan vain tahallaan pellen. Herra Hakkaraisesta on tullut ehkä jo kansainvälisesti yhtä tunnettu mies, kuin puolueensa puheenjohtaja on.

Valas synnyttää eläviä poikasia, jotka käyttävät äitivalaan maitoa jopa yli 350 litraa päivässä. Minkä kokoinen olisi todellinen maavalas? Voisihan se olla sinivalastakin suurempi, niin mistä niille oikein riittäisi apetta, kun ilmastonmuutos muutenkin tekee Suomen maa- ja metsätalouden todella epävarmaksi. Nyt vielä, jos Portugali paketti menee pers... saattaa Suomen elintarviketuotanto hupsahtaa entistäkin pahempaan sudenkuoppaan.

Ei silti, olen itse hyvin varovainen takuumiehenä, sillä kun takuupaperiin puumerkin piirtää tietää, että saattaa olla itse sen kaverin laskujen maksajan osassa. Menen kuitenkin takuuseen siitä, että oikeita maavalaita on vain tarinoissa.

6 kommenttia:

 1. Mutta jospa kuitenkin, jos se Vipusen Antsa oli kuin olikin maavalas. Ja vielä mukavampaa tai ainakin viisaampaa sorttia kuin nämä peltomarketmaavalaankuvatukset.

  VastaaPoista
 2. Maavalaat voisivat leikkiä moottoriteillä maantietunneleita ja syödä muutaman tonnin matkustajia päivässä. Ja ajatelkaas miten paljon saataisiin uusiokäytettävää metallia sen valaan jättämistä kasoista.

  VastaaPoista
 3. Jos laittas maavalaat Portugalin tukipakettiin, niin ehkä siitä tulisi tarpeeksi iso. (Ja hra hakkarainen kaupanpäällisiksi)

  VastaaPoista
 4. Olisivatkohan ne vaalivoittajat, kaikki kolme puoluetta, nyt maavalaan vatsassa. Ja sieltä on todella vaikea päästä ulos. Varsinkin kun jokainen puolue on täysin eri mieltä polusta, jota pitkin ulos tulisi kulkea.

  VastaaPoista
 5. Minua säälittäisi kyllä maavalaan mahanpurut, jos se kaikkia noita kammotuksia joutuisi syömään :)

  VastaaPoista
 6. Raha on raakaa syötävää, joten voi siitä tulla isolle maalle mahavaivoja

  VastaaPoista