tiistai 31. toukokuuta 2011

Laatu on valintoja


Maistuuko kurkku kitkerältä? Heitä se pois.
Ja onko polullasi oksia? Astu siis syrjään.
Se riittää. Älä hoe: "Miksi tällaisia asioita
luotiin maailmaan?
"
-Marcus Aurelius

Tuontikurkku ei nyt oikein maistu, vaikka se olisi kotimaista halvempaa. Espanjalainen kurkku on nyt ihmisten silmissä ja mielessä, koska Saksassa siitä pelätään levinneen vaarallista EHEC-kolibakteeria.

—Espanjalaisista kurkuista löytynyt bakteeri on aiheuttanut jo kymmenen kuolemaa Saksassa ja sairastuneita on paljon, kertovat tiedotusvälineet.

Ihmisen ravinto, ruoka on aika vaikea asia, sillä ravinnon mukana kulkeutuvien taudinaiheuttajien lisäksi, ruuassa voi olla erilaisia jäämiä ja moniin teollisiin elintarvikkeisiin lisätään erilaisia maku- ym. lisäaineita, joista voi olla terveydellistä haittaa.

Mistä tämä sitten johtuu, se kiinnostaa monia. Maapallon väkimäärän kasvaessa ruokaa tarvitaan entistä enemmän, siksi on tuotantomenetelmien on oltava tehokkaita. Ruuan pitäisi olla myös edullista, siksi joudutaan tilanteeseen, jossa on käytettävä useampia mahdollisia keinoja. Tehotuotanto ja elintarviketeollisuus tavoittelevat maksimaalisen suurta volyymia, jolla tuotantokustannukset minimoidaan. Samanaikaisesti ennustetaan ruuan hinnan voimakasta kallistumista lähivuosikymmenten aikana.

Luomu on paremmin valvottua, kuin muu ruuantuotanto, mutta luomuviljelyssä sato on pienempi ja tuotantokustannukset suuremmat, kuin normaali- tai tehotuotannossa. Luomu maksaa kaupan tiskillä enemmän, siksi se se jää usein valitsematta.

Muutenkin ihmiset voisivat enemmän taas opetella valmistamaan itse ruokansa, hyvistä ja tuntemistaan raaka-aineista, mutta se vaatii aikaa ja harrastusta, ollen myös kalliimpaa, kuin ns. ”roskaruoka”. Ehkä kuluttajan kuitenkin kannattaa noudattaa hyvää hygieniaa ja  tehdä mahdollisimman turvallisia valintoja, jos pitää omaa hyvinvointiaan tärkeänä asiana.

Linkki: http://www.iltalehti.fi/ruoka/2011053113813664_ru.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti