perjantai 23. maaliskuuta 2012

Voihan sellaisen tehdä

Jalkakirja, mikä sellainen on?
Tai onko sellaista olemassakaan. Muistan miten nuorena miehenä propsimetsässä tehtiin 6 jalan pölliä, joka keväällä kuorittiin. Se oli sellaista parimetristä. Tukkimetsässä jakomies mittasi tukit 16 – 20 jalan mittaisiksi. Sitten kun niitä ajettiin traktorilla sahalle niin isossa kuormassa oli noin 100. viiden kuutiojalan tukkia. Oli siinä kuormaa kerrakseen.

Nyt ei enää jaloista ja tuumistaan juurikaan puhuta. Jalka on muistaakseni 12 tuumaa. Nämä tässä ovat pelkkää muistietoa, joten pieniä virheitäkin voi tulla.

Kävin tänään kirjastossa ja ihan kurriittani kysyin tytöltä jalkakirjaa.
— Tarkoitatko sinä naamakirjaa, sitä Facebookkia, sellaisia kirjoja on, hän totesi.
 Vaan ei hän "jalkakirjaa" löytänyt, mutta tarjosi sitten Saapasjalkakissasta kertovia lastenkirjoja.

Kun ei jalkakirjaa ainakaan helposti löydy, niin mikä estäisi sellaisen tekemistä. Nopeastikin semmoinen kirja syntyisi ainakin omaan käyttöön. Tarkoitan kuvakirjaa, joita nykyisin tarjotaan valokuvauksen harrastajille. Jalkakirjassa voisi olla kuvia erilaisista jaloista. Niitähän on; jos ihmisjalat lakkaavat kiinnostamasta voi sitten jatkaa kuvaamalla vaikka sorkkia, käpäliä, kaviota ja tassuja jne. Tästähän voisikin ottaa ideasta vaarin ja ryhtyä jalkakirjan tekijäksi, jota voisi elävöittää sopivin kuvatekstein tai raapasta joukkoon jokusen runon riiminkin.

Ainakaan minä en heti jalkakirjaprojektia aloita, kun on muuta puuhaa mielessä, mutta jos sinua kiinnostaa, niin tämän idean saa kuka tahansa ottaa vapaasti käyttöönsä, joten siitä vaan jalkakirjailijaksi.

5 kommenttia:

  1. Olet toiminna mies. Jalkakirjakin syntyy käden käänteessä.

    Tuossa kuvassa on tunnelmaa, mikä valo, mitkä varjot - mitkä muistot!

    VastaaPoista
  2. Mitä nostalgiaa....hyvin nousee pollen jalka,vaikka on tukkikuorma reessä!

    VastaaPoista
  3. Komea kuva! Ja mainioita assosiaatioita hassuun aiheeseen. Hyvinkin voisi kirjastosta löytää täsmätietoa, ei Googlekaan yllä kaikkialle. Itse kaipasin käsikirjoja, kun tuumailin jalkakirjaa :)

    VastaaPoista
  4. Kaunis kuva ja hieno idea!:D Työhevosten käyttö on ilmeisesti taas nykyään nosteessa. Hevosille ne jalat vasta onkin tärkeät. Ja kyllä koiratkin nauttii niin, kun pääsevät kulkemaan omin jaloin tutkimassa hajuja.

    VastaaPoista
  5. Mukavaa jalkatarinointia. Totta sekin, että aiheesta kuin aiheesta voi ikiomia kirjoja toteuttaa. Jalkakirja kutsuu nyt. Kiitos vinkistä oivallisesta.

    Arvaa milloin Suomessa kautta aikojen on ollut eniten hevosia (arvuutteli mieheni). 1950-51. Kuvasi kiehtoo Suomen hevosia ja metsureita arvostavaa sydäntäni.

    VastaaPoista