perjantai 7. maaliskuuta 2014

Epävarmuus


Onko olemassa mitään niin varmaa, kuin epävarma? Uutisissa, ovat ne sitten kotimaisia tai kansainvälisiä on aina jonkinlainen epävarmuus niiden perimmäisestä totuudesta. Varmaan epävarmuus on tälle ajalle hyvin tyypillistä, myös kansainvälisessä politiikassa ja yleisessä turvallisuudessa. Ovatko edes suuret valiomiehet aivan varmoja ohjaamastaan ihmiskunnan tulevaisuudesta. Ei ole ihme, kun pieni ihminen, siis jokainen meistä tuntee epävarmuutta tulevaisuudesta. Emmehän voi olla varmoja edes huomisen säästä. Jokaiseen ennusteeseen sisältyy aina virhemarginaali. Varmuus on todella suuri jos pelaan lottoa yhden ruudun, ei sillä voittoa tule, eikä voittomahdollisuus paljon kasva vaikka panoksen moninkertaistaa. Epävarmuus lisää jännitystä ja häviämisen pelko kasvaa. Urheilussa on paljon epävarmuustekijöitä ja sitten kun kaikki on menossa nappiin, tulee jokin yllättävä asia joka pilaa suorituksen.


Monet ihmiset syyllistyvät rattijuopumukseen ilmeisesti vain siitä syystä, että on aika epävarmaa, että he joutuvat ratsiaan. Ylinopeudesta ilmeisesti jää useimmin kiinni, kuin maistissa ajosta. Nykytekniikalla pitäisi olla tien varressa sellaisia “peltipoliiseja” jotka havaitsevat ylinopeuden lisäksi myös muut yleistä turvallisuutta vaarantavat kuljettajat, etenkin nuo rattijuopot.


Keväällä kun järven jäät nopeasti sulavat, on turvallista olla enemmän epävarma ja ostaa ne tarvittavat ahvenet tutusta kalakaupasta, kuin lähteä heikoille jäille pilkkimään. Epävarmuutta voi toki käyttää myös edukseen esimerkiksi halutessaan levittää jokin asia. Se suuri salaisuus kannattaa silloin kertoa parille kaverilla vannottaen, että tästä ei sitten puhuta muille. On se vaan niin varmaa, että siitä se "salainen tieto" alkaa levitä kuin kulovalkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti