lauantai 1. lokakuuta 2011

Sinä olet sankari

Kirkkomailla lepää sankarivainajia, jotka ovat uhranneet kalleimpansa maamme puolesta. Sotaveteraaneja on vielä elossa, jota ovat sankarimaininnan arvoisia. Media kohottaa tietoisuuteemme lähes päivittäin sankaritarinoita. Fiktiivisillä hahmoillakin on oma sankaruutensa, kuten Uuno Turhapurolla, Viljolla, Suhina Lempillä ja Vekselivillellä. Onhan näitä ja lisää kehitellään, kuten Marja Tyrni ja Munamies, jotka tosin saattavat unohtuvat pian syntymänsä jälkeen.

Jokainen elämä on arvokas, siksi meillä on rajaton sankarien määrä. Otin kirjahyllystä Jari Sarasvuolta vuonna 1996 painetun kirjan Sisäinen Sankari.
Sankarin etsimiseen liittyy aina luopuminen entisestä, turhautuminen, lankeemus, aikaisemman elämän hylkääminen, oman syntyperän kieltäminen tai mikä tahansa teko, joka estää paluun paratiisiin, päättää edellisen elämänvaiheen, kirjoittaa Sarasvuo.

Jokaisella meistä on tilanteita, jossa on pakko kohota oman elämänsä sankariksi, eikä koskaan pidä lannistua. Kohtapuoliin on uuden presidentin valinta, joten jonkinlainen sankaruus tarvitaan senkin kisan voittajalta, vaikka Urkin kaltaista sankaria nykyaikaan on vaikea tulla.

Eräänä onekkaana sankarina voisi pitää sellaista ihmistä, joka voittaa ja kuittaa tämän lauantain lottoarvonnassa kymmenen miljoonan euron jättipotin. Sankaruus on joskus arpapeliä, eikä ole yhtä ainutta sankaria vaan "uljaan elämän käsikirjoitus" ja hyvät ihmissuhteet synnyttävät sankareita joka ainut hetki.

3 kommenttia:

 1. Juuri noin, sankaruutta on monenlaista. Vaintosi sankaruus jää elämään.

  VastaaPoista
 2. Joo, sankareita me ollaan kaikki omalla tavallamme tai ainakin omasta mielestämme, Mutta sankaruuteen vaaditaan muutakin kuin olla möllöttämistä ja pipeltämistä. Rohkeutta ainakin se sankaruus vaatii ja hiukan edes näyttöä, joillakin arkielämänkin ihmisllä on sitä, joillakin ei ole. Vai?

  Julkkis ei välttämättä ole sankari ollenkaan, päinvastoin. Ja kansallisjulkkis on varmastikin typeryyden huipentuma. Liki liippaa Sarasvuota.

  VastaaPoista
 3. Sarasvuota en osaa ihailla enkä ole ihan varma Urkistakaan. Runoilija halusi olla metsän poika ja sankar jylhän kuusiston, sellaisesta sankaruudesta pidän.

  VastaaPoista