lauantai 17. marraskuuta 2012

312. Lempivelka

Lempivelka
Aika usein tavallinen ihminen on ihmeissään, jonkun oudon termin kanssa. Useimmin se tulee eteen vieraskielinen sivistyssana. Toisinaan myös ihan suomenkielinen termi on käsittämätön, kuten tämäkin ”lempivelka”.

En ole tottunut lemmestä maksamaan, puhumattakaan, että syntyisi lemmen saantivelkaa. Rahallako se pitäisi maksaa vai miten? En ymmärrä.

Kainuulaiselle kaivosyhtiölle syntynee aika suuri velkataakka, kun vahinkoa kärsineet ryhtyvät vaatimaan korvauksia puhtaan luonnon menettämisestä. Olisi se ikävää, jos oman mökin rantavesi olisi säteilevää uraanilietettä tai muuta rikille haisevaa moskaa. Ei taida olla ihan perättömiä nämä Talvivaaran ongelmat, mutta tarkempia tietoja on saatavissa perästä päin.

Syömävelka on paha ongelma meille kaikille, mutta ei ole helppoa maataloustuottajillakaan, kuten tässä viikolla saimme kuulla.
  —Miksi se joka tekee eniten saa vähiten? Näin peräänkuulutti tuottajajärjestö MTK.

On se vain järjetön asia, kun näin käy. Hankasalmelainen naudanlihantuottaja kertoi Jyväskylän kävelykadulla, että jokaisesta hänen tuottamastaan naudanlihakilosta jää 1€ edestä tiliä saamatta. Eikö se selkokielellä tarkoita, että kun hän myy 400 kiloisen sonnin lahtiin niin 400 euroa rahaa menee elukan mukana? Taitaa olla, kuten vanha viisaus on aina sanonut, että ”vain kauppa se on joka kannattaa”. Näkeehän sen jo vanha erkkikin miten mahtavasti marketteja on rakennettu.

Nyt menen vaimoni puheille tarkastamaan tilit, jotta saan selväksi kummalla meistä on saatavia, eli lempivelkaa toisiltamme.

1 kommentti:

  1. Tuntuu söpöltä, että teilla on ihan oikeaa lempivelkaa! Joskus siis toisella, joskus toisella. Pitäisi olla tuommoinen tilinpito kaikissa perheissä ja suhteissa.

    Tuo minuakin raivostuttaa, että kaikenmaailman välikädet kahmivat suuren osan siitä mitä tuottaja on tuottanut! Tämä on sitä riistokapitalismia parhaimmillaan. Se oli hieno se tuottajien protesi, hyvin monet ihmiset huomasivat, missä vääristymä on.

    VastaaPoista