keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Nuppi

Eristenuppi
Tämä vanha esine on kirpputorilöytö muutaman vuoden takaa. En muista paljonko siitä maksoin? Ehkä muutaman euron kuitenkin.

Synnyinseudulleni Pohjois Satakuntaan saatiin sähkö olympiavuonna 1952. Se on myös tärkeä vuosi, koska menin silloin ensimmäiselle luokalle kansakouluun. Ensimmäiset koululäksyt, aapisen tavaaminen tapahtui öljylampun kelmeässä valossa. Sähkövalon tultua oppiminen eteni tehokkaasti, vaikka sähköä toki säästettiin. Taidettiin niitä valopetroolivalaisimia käyttää jonkun verran, vaikka sähkönappula oli seinässä.

Isä oli mukana kun sähkölinjoja vetämässä. Hän oli “tolppa-apina”. Maassa porattiin tolppiin reiät joihin eristeet ruuvattiin ja sitten kun pylväät oli pystytetty niin avoin kuparijohto vedettiin kireäksi linjaksi, jolloin hän oli sitomassa lankoja tällaisiin eristeisiin.

13 kommenttia:

 1. Aidassa tällaisia oli aikoinaan maalla, kun sähköaitaa laitettiin lehmälaitumen ympärille.

  VastaaPoista
 2. Kaunista kiiltoa ja raudan rosoisuutta...

  VastaaPoista
 3. Kerrassaan loistava idea ja tarkka kuva! Voihan posliininuppi konsanaan! Noita ei juurikaan enää näe kuin vanhoissa maalaistaloissa...

  VastaaPoista
 4. Tämä nuppi herättää mukavia muistoja.

  VastaaPoista
 5. Nuppi jolla on sinulle muistoarvoa. Kiva keräilyesineenäkin. Muistan öljylamput serkkuni kotona, varjot olivat pelottavia. Meillä oli aina sähkö, ainakin sen mitä muistan.

  VastaaPoista
 6. Ruoste ja ikä on kuvassa aina kaunista. Noita olen joskus opiskelija aikana jopa vääntänyt pylvääseen. :)

  VastaaPoista