perjantai 22. helmikuuta 2013

Suomalaista hevosen- ja lampaanlihaa pitää suosia

Kaiken maailman pikkuasioista nousee ajoittain kohua. Onko se niin, että media tarvitsee aika-ajoin uutta vettä myllyyn. Tässä tapauksessa teollisuus on korvannut kallista lihaa halvemmalla raaka-aineella lihamyllyssään. Hevosenliha on ihan vain sijaiskärsijän osassa, sillä näyttää siltä, kuin lihatalot haluavat tehdä tulosta. Kuluttajaa siinä juksataan se on selvä. Sama lienee ruisleivässä, jossa voi olla suurin osa vehnäjauhoa tms.

Jos lihatalo toimisi rehellisesti niin, eikä sille satu mitään inhimillistä erehdystä niin tuoteselosteessa seisoo tarkkaan kaikki käytetyt raaka-aineet. Tosin tuoteselosteet painetaan niin pienellä fontilla, ettei niitä ilman suurennuslasia kukaan pysty lukemaan. Usein on vielä sellainen värivaihtoehto, kuten musta pohja ja tummanpunainen kirjain niin eipä sitä ainakaan heikompinäköinen pysty lukemaan.

Hevosenliha sinänsä on lihaa siinä kuin joku muukin. Muistan Perniöläisen hevosmakkaran olleen ainakin Turun kauppahallissa erityisen suosittua. Vanhanaikainen paksu hevosmakkara, ihan nousee hirnumatta vesi kielelle, kun sitä muistelee.

Kaippa se on EU:n syytä tämäkin, joka on tehnyt määräyksineen karhunpalveluksen hevosen- ja lampaankin lihalle, koska nykyisin hevosia ja lampaita vastaanottavat vain muutamat pienteurastamot. Kuljetusmatkat ovat Suomessakin kohtuuttoman pitkiä ja suurin osa hevosista hävitetään ohi elintarvikekäytön.
 Haastaja

2 kommenttia:

  1. Anglosaksinen maailma ei käytä hevosenlihaa. Englannissa joskus 1800-luvulla. Hevosenlihassa voi olla jäämiä lääkkeistä ja hormoneista, siksi varmaankin Ranskassakin vain erikoisteurastamot ja -lihakaupat saavat myydä sitä. Tilanne on nyt villi.
    http://blogisisko.blogspot.fi/2013/02/pakinaperjantia-runoratsun.html

    VastaaPoista
  2. Uskon että tämä järjetön ja jumalaton meno loppuu vielä ja hyvä kotimainen ruoka nousee arvoonsa. Tai ainakin toivon.

    VastaaPoista