tiistai 20. elokuuta 2013

Jokainen voi tehdä vähän enemmän maapallon hyväksi

Maailma, jossa me elämme, on käsittämättömän suuri systeemi, mutta maapallo alkaa olla lisääntyvälle väestölle liian pieni.
Lähde: Wikipedia

Oras Tynkkyseltä ilmestyi hiljattain uusi kirja: ”Pieni maailmanpelastusopas”. Kirja tarjoaa mielenkiintoista tietoa maailman nykytilanteesta, joka saattaa olla kokonaisuutena aika tukala. Kirjoittaja tarjoaa kymmeneen suureen ongelmaan ratkaisuja, jotka hän on luetellut:
Takakansi
Ongelmat Ratkaisut
YlikulutusVerotus
SortoKasvisruoka
Nälkä ja janoKoulutus
IlmastokriisiPerhesuunnittelu
SotaTutkimus ja kehitys
KöyhyysKansanvalta
VäestönkasvuKansaivälinen yhteistyö
SyrjintäPerustulo
Eläinten hyväksikäyttöAvoin ja reilu talous
HuumeetKestävä maatalous

Opimme elämänkokemuksista, siitä mitä meille on sanottu ja mitä kuulemme tai luemme. Meillä olevat tiedot ovat aina tulkinta, jostakin ei mikään absoluuttinen totuus. Tiedämme tämän maapallon järjestelmän toimivan jonkinlaisella varmuudella meidän elinikämme, ehkä paljon kauemminkin.

Kirja tuo esiin vakavia asioita, mutta kukaan meistä ei pysty yksin muuttamaan suuria kokonaisuuksia. Muutokset ihmisten käyttäytymiseen luodaan ja opitaan yleensä vasta pakon edessä. Informaatiota, riittää ja sitä on tarjolla erilaisista lähteistä. Globaalien muutosten oppiminen on kuitenkin hyvin vaikeaa, ja on hankalaa käsittää, mikä on mahdollista ja mikä ei, mihin yksilönä pystyn ja mihin en. Jos me kaikki toimisimme samojen tavoitteiden saavuttamiseksi, tulos voi olla hyvin positiivinen.

Pieni maailmanpelastusopas on mielenkiintoinen kirja, mutta sanasta sanaan en jaksanut sitä laina-ajan päättymiseen mennessä lukea. Toimin vähän niin kuin Google Earth ohjelmalla maapalloa pyörittäessä, jolloin mielenkiintoisimpiin kohteisiin on helppo laskeutua maan tasalle ja vähemmän kiinnostavat kohdat mennään vauhdilla ohitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti