maanantai 19. elokuuta 2013

Valokuvaus on edullinen harrastus, vai onko

Vanhaa tekniikkaa 1990 luvulta

Valokuvaus ei ole koskaan ollut kovin edullinen harrastus, onko nytkään? Filmille kuvatessa piti aina kaivaa kuvetta, kun osti filmejä ja silloin kun filmit kehitettiin paperikuviksi tai dioiksi. Nyt kun on digitaaliset vehkeet voi antaa kameran laulaa ja laukaukselle ei juuri hintaa tule. Kameralehden viime numerossa (8) päätoimittaja Asko Vivolinin pääkirjoitus oli ajatuksia herättävä otsikolla: ”Edullinen harrastus”. Kuvantallennustekniikan muutos on ollut suuri, ja merkittävästi kuvaajaystävällinen.

Värinegalle kuvatessa filmistä tuli otettua kopiot kaikista ruuduista, jos ne olivat edes suunnilleen kopiointikelpoiset. Nyt voi kuvata muistikortille, käsitellä originaalia ja valikoida mieleiset otokset, jotka tulostaa itse tai tulostuttaa vaikka kirjoiksi. Usein riittää, kun katselee kuvia vain tietokoneen näytöltä tai television isolta ruudulta.

Hyviä, jopa ihmeellisiä kameroita saa edullisesti, mutta kameran lisäksi kuvaaja tarvitsee paljon muutakin, tietokoneesta ja ohjelmista alkaen. Digikuvan ottamiseen ei paljoa rahaa kulu, mutta kuvaamiseen liittyvään hilpetööriin voi kulua kaikki liikenevä, jos on vähänkin vekotinhullu.

Digikuvaus on vienyt harrastusta aimo askelin eteenpäin, eikä varmaan kukaan osaa tarkasti kuvitella millaista valokuvaus olisi ilman digikameroita. Jos kaikki suuret filmin valmistajat Kodak, Agfa, Fuji, Ilfrod ym. olisivat jatkaneet analogisen kuvauksen parissa olisi sekin nyt erilaista, kuin -90 luvulla.

Näen digiajan pelkästään hyvänä asiana, vaikka kaapeissa on edelleen useita filmikameroita. Aika paljon on varalla vanhaa kuvaamatonta filmiä, josta osa on vaimon harmiksi pakastimessa tilaa viemässä. Saattaa olla, että nuo filmit ovat jo pilalla, eikä ole tullut edes huvin vuoksi kokeilluksi vanhaa tekniikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti