perjantai 25. helmikuuta 2011

Innostus tuo onnea

Pakinaperjantai  222. Onni - tarkoitus ja merkityksellisyys

Harrastukset ovat ansiotyöhön verrattuna kummallinen asia, joka saa innostumaan, lisäksi harrastus rentouttaa. Mitä harrastamme on hyvin yksilöllistä eikä kaikkea osaa aina pitää edes harrastuksena, koska siitä on tullut huomaamatta tapa ja tottumus. Ulkoilemme ja liikumme eri tavoin erilaisissa säätiloissa, luemme, kirjoitamme ja valokuvaus on digiaikaan yleistynyt. Jokaisella on omat harrastuksensa ja niihin suhtaudutaan erilaisella vakavuudella.

Sellainen harrastus joka ei onnistu, jota ei oikein helposti opi, tuskastuttaa eikä se tee onnelliseksi. Osa aloitetuista harrastuksista jää muiden mielenkiintoisten kilpailijoiden jalkoihin. Kait se on hyvä, sillä turhaan ei kannata lyödä päätä seinään, koska se ei miellytä. Mutta kiinnostava hyvä harrastus tekee mielen virkeäksi ja ihmisen onnelliseksi.

Kiinnostavat asiat pysyvät mielessä ja jatkuva aktiivisuus auttaa oppimaan lisää, siksi esimerkiksi vieraan kielen harrastus saattaa olla tehokas tapa oppia, sillä tekemällä oppii, mutta pelkästään muita kuuntelemalla ja kadehtimalla osaajia, saa itselleen vain pahan mielen. Harrastuksiin liittyviä nettisivuja putkahtaa, kuin itsestään esiin, eikä kirjastosta ole vaikea löytää mitä tahansa harrastusta tukevaa kirjallisuutta. Näin minä olen ainakin kokenut. Tämä sosiaalinen media on myös aivan oma lukunsa, joka voi olla suuri merkitys kaikkiin muihin harrastuksiin.

Mitä haluaisin nyt tehdä? Juuri nyt minä kirjoitan ja sormet takovat innolla näppäimistöä. Ajattelen samalla tarkoituksella asiaa, joka ei olisi ilman pakinaperjantain merkityksellistä aihetta tullut mieleen. Tiedän toteuttavani juuri nyt, minulle mieluisaa harrastusta, koska muuten en tätä tarinaa kirjoittaisi. Hetken vielä istun tässä, mutta pian lähden ulos raittiiseen pakkassäähän. Mittari näyttää nyt vain -12 C°. Eilen tähän kellon aikaan oli kaksi kertaa kylmempi ilma, joten kevät tästä on tulossa kovan talven jälkeen.

Yleensä melkein jokainen ihminen pitää aktiivisesta toiminnasta, jolla on suuri merkitys onnellisen elämän kokemiseen. Me kaikki harrastamme yksilöinä vähän erilaisia asioita. Monesta puuhasta haluamme oppia lisää, mutta on myös paljon sellaista, joista voisi poisoppia.

5 kommenttia:

 1. Toden totta, kaikenlainen näpertelyhän sitä ihmisen elämälle antaa tarkoitusta ja merkityksellisyyttä. Omaa tekemistään pitää arvostaa. Eläkkeellä avautuu maailma ihan toisella uudella: ei ole enää orjuutettu vaan voi hivenen valita miten aikansa jakaa.
  Ja tuosta kielen opiskelusta olen samaa mieltä: pitää kummasti demetian loitolla.

  VastaaPoista
 2. Peikko on joskus miettinyt miten elämän tarkoitus on joko työssä tai harrastuksissa, mutta kovin harvoin tasapainoisesti. Ehkei niin pidä ollakaan.

  VastaaPoista
 3. Ja siinä sitä vasta haasteita, kun on oppinut jonkin asian väärin, niin ensin pitää se poisoppia, jotta voisi sitten oppia sen oikein!

  VastaaPoista
 4. Harrasteet ovat haasteellisia, hauskat varsinkin:)

  VastaaPoista
 5. tammikuu44; Onneksi kaiken uuden opettelu on kuin lenkillä käynti: —Se vahvistaa uskoa itseen, joten samalla kuin terapiaa.

  isopeikko; Näin eläkeläisenä on kuin lapsi, joka oppii uutta leikkien muodossa. Ei ole enää huolta ansiotyöstä, mutta harrastusten kanssa leikki jatkuu.

  runopasanen: Poisoppiminen ei olekaan helppoa, mutta se on sitäkin palkitsevampaa. "Takinkääntö", sitä pitäsisi opettaa jo koulussa.

  kiirepakolainen: Jos harrastus ei tunnu hauskalta, siitä pitää luopua, siis poisoppia!

  VastaaPoista