lauantai 28. tammikuuta 2012

Kvarkkia


Mikä se semmonen ”kvarkki” on joka vielä jotain runoakin kirjoittaa? Ihan sitä pitää katsoa tuosta hyllyssä olevasta Fokus tietosanakirjasta. Näin kirjoitettu tietosanakirjaan:
 • Ruots. Uunipiimä, tvorokki, maitorahka, kuoritusta maidosta hapolla saostettu kaseiini. Käytetään sellaisenaan tuoreena juustona.
Selvisihän sekin asia, jota en olisi kyllä ilman Pakinaperjantain haastetta tiennytkään. Konsta Pylkkänen olisi varmaan ajatellut pitkään sinisiä ajatuksia mokomasta asiasta ja samalla katsellut akkunasta pakkaspäivän taivaalla purjehtivia pilviä. Joku Runokin oli voinut miehen mieleen tulla.

Mutta jospa tarkistan vielä mitä sanoo Wikipedia kvarkista?
 • Hiukkasfysiikassa kvarkit ovat alkeishiukkasia, joita pidetään nykyisin jakamattomina. Kvarkit muodostavat hadroneja, joista tutuimmat ovat protoni ja neutroni. Kvarkkeja on kuutta eri lajia.
 • Kvarkkien olemassaolo postuloitiin ensimmäisen kerran vuonna 1964, kun Murray Gell-Mann ja George Zweig ehdottivat, että hadronit ovat pienempien hiukkasten yhdistelmiä. He kutsuivat näitä hiukkasia kvarkeiksi.
Jopas on tieteellistä, eikä tuossa artikkelissa kirjoiteta mitään maitorahkasta. Näin vain on, että suuressa maailmassa sama sana tarkoittaa ihan eri asiaa. Ilmankos Virossakin hääpäivä on pulmapäevä.

2 kommenttia:

 1. Voi-kauhia...
  Kaikkea sitä meille syötetään.
  Hintakin on kohallaan...
  Ennen soli kirnupiimä eli 'huitu' ja 'höppä-voi'
  sillä sitä tulthin toihmen...!

  VastaaPoista
 2. ja ja ei sitä aina tiedä mitä oikein tarkoitetaan.

  VastaaPoista